Primeur

Voor het eerst rode panda's geboren in DierenPark Amersfoort

20 juli 2021 10:56 Aangepast: 20 juli 2021 11:24
Het geslacht van de jongen is nog onbekend Beeld © DierenPark Amersfoort

Een primeur in DierenPark Amersfoort. Daar zijn voor het eerst twee rode panda's geboren. "Wij waren blij verrast toen de twee jongen in het verblijf werden ontdekt."

Al een paar jaar leeft er een pandakoppel in het park, maar tot nu toe lukte het de twee niet om zich voort te planten. "Het krijgen van jongen is geen vanzelfsprekendheid", vertelt dierverzorger Mirthe Wesbonk. Rode panda’s – ook wel kleine panda’s genoemd – tonen vooral tijdens de winter interesse in elkaar. Hierdoor worden de jongen voornamelijk in het voorjaar geboren. 

Geslacht onbekend

De pandajongen zijn helemaal gezond en zitten voornamelijk in hun nest. Hun ogen zijn nog gesloten. "Maar over een week zijn die wel geopend. Nieuwsgierig als de panda’s zijn, onderzoeken zij daarna spoedig hun buitenverblijf.” Ze zijn dan ook door bezoekers te bewoneren. Het geslacht van de jongen wordt pas over een paar weken bekend. 

Stroperij en bomenkap

Rode panda's komen van oorsprong voor op de hellingen van het Himalayagebergte. Door stroperij en bomenkap leven er nog maar 10.000 in het wild. Het DierenPark Amersfoort Wildlife Fund steunt daarom het Red Panda Network, dat de plaatselijke bevolking traint om 'woudwachter' te worden. Deze woudpolitie houdt controle in het leefgebied van de panda.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zes 'scrotum frogs' geboren in DierenPark Amersfoort: 'Nagenoeg uitgestorven'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore