Overstroming

Koe 'zwemt' 100 kilometer in hoogwater: hoe is dat gelukt?

19 juli 2021 15:29 Aangepast: 19 juli 2021 17:43
Brandweermannen hebben de koe uit het water gekregen

Een koe is afgelopen zaterdag gered uit de Maas bij het Brabantse Escharen. Het dier komt uit Echt en was maar liefst 100 kilometer meegesleurd door het hoge water. Kunnen koeien zo goed zwemmen of heeft dit exemplaar geluk gehad?

Zaterdagochtend werd de brandweer gealarmeerd door een bezorgde burger over een koe die alleen nog met zijn kop boven het water uitstak. Met behulp van een touw is het het team in Escharen gelukt om de koe op het droge te krijgen. Ze had op dat moment al honderd kilometer afgelegd.

Bijna de oude

"Het gaat gelukkig hartstikke goed met haar", vertelt eigenaar Har Smeets. "Ze staat nog op stal in het stro, zodat we haar goed in de gaten kunnen houden. Maar ze lijkt alweer de oude. Binnenkort mag de koe weer naar de wei. Ze gaat absoluut niet naar de slacht."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Pascale redde een kalf van de verdrinkingsdood, dier dreigt nu geslacht te worden

Smeets is erg onder de indruk van de actie. "Het is ongelofelijk dat ze dit heeft overleefd. Het water was heel sterk."

Geen zwemmers

Dat de koe dat hele stuk heeft gezwommen is geen optie, zegt Johan van Leeuwen, hoogleraar Experimentele Zoölogie. "Ze kunnen een beetje zwemmen, maar dat is een soort onbeholpen gespartel."

De koe is waarschijnlijk meegevoerd door de stroming. "Door stuwing kunnen ze wel in een bepaalde richting zwemmen. Ze kunnen goed blijven drijven, dus ze zullen niet zo snel verdrinken. Het enige wat ze in de stroming hoeven te doen is hun kop goed boven water houden."

Prestatie

Toch vindt Van Leeuwen het een flinke prestatie dat het dier honderd kilometer heeft afgelegd. "Het is knap dat hij dat qua uithoudingsvermogen heeft gered. Dat toont wel aan dat hij makkelijk kan blijven drijven."

De koe vlak na de redding De koe vlak na de redding

In een ver verleden waren koeien betere zwemmers. "Vroeger zwommen ze net als waterbuffels, maar in de loop der eeuwen zijn ze zo ver gedomesticeerd dat het zwemmen verdwenen is uit hun genen. Het is voor een tamme koe nu eenmaal niet noodzakelijk om te kunnen zwemmen."

Nieuws

De koe haalde afgelopen weekend al snel het landelijke nieuws. "Dat we dit zo bijzonder en fijn vinden om te lezen komt doordat we over het algemeen een goede band hebben met zoogdieren", vertelt Nienke Endenburg, universitair docent mens-dierrelaties.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dieren in nood door hoog water: 'Redden is bijna niet te doen'

"Koeien zijn afhankelijk van ons, we kunnen er een band mee hebben. Het is ook één koe, dat vinden we indrukwekkender dan een kudde. We zien die ene koe als individu en kunnen ons daar ook heel erg verboden mee voelen."

Positief nieuws

Ten slotte zijn mensen na het ellendige nieuws over de overstromingen wel toe aan wat positiviteit. "En dan doet dierennieuws het goed."

Bekijk ook: Pascale redde een kalf van de verdrinkingsdood

Bekijk ook: Pascale redde een kalf van de verdrinkingsdood

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore