Ga naar de inhoud
Hele land helpt

Hulpacties voor Limburg op gang: 'Al vier vrachtwagens vol spullen verzameld'

Bram Dammiaans van studentenvereniging Woord & Daad helpt getroffen ondernemers Beeld © EditieNL

Nu het water langzaam zakt wordt de zichtbare schade van de overstromingen in Limburg steeds groter. Heel Nederland leeft mee met de slachtoffers. Zo is er via Giro 777 al meer dan vijf miljoen euro opgehaald. Ook particuliere hulpacties zijn volop aan de gang.

Zo ook de hulpactie van Eddy Bosch en zijn vrienden van het Overijsselse rallyteam Team Different. "Afgelopen donderdag moest ik samen met een collega in Duitsland zijn voor een autotransport. Daar zag ik met eigen ogen hoe groot de ramp was", zegt hij tegen EditieNL. "Ik zag caravans en auto's drijven. Ik zag hoe een grote houten boot versplinterde toen die tegen een boom klapte. We móésten iets doen voor de slachtoffers."

Meer
Lees ook:
Meer dan 5 miljoen euro opgehaald voor gedupeerden Limburg

En zo ontstond de hulpactie. "We richten ons echt op de eerste levensbehoeften van mensen. Meubels, huisraad, kleding. Het loopt echt storm. Iedereen draagt zijn steentje bij en dat is geweldig om te zien."

'Vier vrachtwagens vol'

In de loods van hun club worden alle spullen verzameld. "We hebben inmiddels al vier vrachtwagens vol. Iedereen rijdt rond om spullen op te halen en mensen kunnen ze ook elke avond bij ons inleveren."

Contacten in Limburg helpen uiteindelijk met het verdelen van de spullen. "Het zijn echt de noodspullen. De meeste mensen hebben helemaal niks meer. De meubels die wij hebben ingezameld kunnen ze gebruiken tot ze via de verzekering nieuwe kunnen kopen."

Herinneringen

Ook Gabriëlla van der Sluis is een hulpactie gestart. Als kind werd ze zelf geëvacueerd voor een mogelijke dijkdoorbraak. Dus toen ze de beelden uit Limburg zag kon ze niet anders dan te hulp schieten. "In '95 zou de Waaldijk mogelijk doorbreken. De angst en paniek die je dan als kind ziet vergeet je niet", zegt ze tegen EditieNL.

Dus besloot ze iets voor de slachtoffers van nu te doen. "We hebben veel kleding ingezameld en verder vooral de eerste levensbehoeften. Maar ook speelgoed voor de kinderen, zodat ze even het trauma kunnen vergeten."

Centraal punt in Heerlen

Er is al veel verzameld, maar er is nog vraag naar heel veel goederen. Volgens Van der Sluis is er een groot tekort aan diervoeding, luiers, schoon ondergoed, schoonmaakmiddelen, houdbaar voedsel en flessen water. Alles wat ze heeft ingezameld wordt naar Heerlen gebracht. Daar is een centraal punt waar alles wordt verdeeld.  "Spullen gaan naar Duitsland, België en natuurlijk ook naar Limburg." Meer over de hulpactie van Gabriëlla vind je op haar Facebookpagina.

Puinruimen

Ook Bram Dammiaans draagt zijn steentje bij. Hij is al vier dagen puin aan het ruimen met een groep van dertig mensen van de Heerlense Studentenvereniging Woord & Daad. "Dit weekend waren we bij een camping in Meerssen die helemaal onder water stond. Vandaag bij een hotel in Valkenburg."

Dat werpt z'n vruchten af: "Twee kelders zijn leeggepompt. Wij helpen met opruimen, de ene na de andere container kan worden weggebracht. Vloeren moeten eruit worden gehaald."

Tussenstand
Lees ook:
Tussenstand GIRO 777

De ramp gaat hem naar het hart. "Het is vreselijk wat er hier is gebeurd en de schade die erbij komt kijken. Ik wilde daarom graag iets betekenen voor de mensen die er bijna alleen voor staan. Wij studenten hebben nu toch allemaal zomervakantie. Mensen kunnen naar ons nummer appen en om hulp vragen, dan komen we langs."