Zorg, sportclub en park

Alle voorzieningen dichtbij: Utrecht wordt tienminutenstad

21 juli 2021 12:19
Tijdonderzoeker Susanna Bloem in Utrecht Beeld © EditieNL

Utrecht wordt een tienminutenstad. Dat betekent dat alle voorzieningen op tien minuten loop- of fietsafstand moeten zijn, waaronder zorg, parken en openbaar vervoer. Met dat plan stemde de gemeenteraad vorige week in. Maar maakt dit plan de bewoners ook gelukkiger?

Volgens het nieuwe plan moet iedereen in Utrecht alles in de buurt hebben: winkels, openbaar vervoer, een park, een culturele instelling zoals een museum, bioscoop of buurttheater, een park, een sportclub en zorg – op welke manier dan ook. "Het gaat erom dat je altijd in de buurt bent van een centrum, zonder dat je naar hét stadscentrum hoeft te komen", vertelt Klaas Verschuure, wethouder Ruimtelijke Ontwikkeling bij de gemeente Utrecht.

Kleine stad

Het plan is goed te realiseren, denkt hij. "Parijs is een vijftienminutenstad. En zo groot zijn wij niet. Met onze verhoudingen moet het in tien minuten kunnen", zegt hij tegen EditieNL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nieuwe boodschappenservice belooft bestelling binnen tien minuten te bezorgen

Dat alle voorzieningen straks op maximaal tien minuten afstand aanwezig zijn, wil echter niet automatisch zeggen dat de rit ernaartoe ook kort voelt. "De manier waarop die tien minuten worden ingevuld zijn erg belangrijk voor het gevoel dat we erbij hebben", benadrukt Susanna Bloem, tijdonderzoeker aan de Universiteit Utrecht in samenwerking met het Erasmus MC, UMC Utrecht en Koninklijk Conservatorium Den Haag.

Invulling

De invulling van die tien minuten zijn volgens haar net zo belangrijk als de meetbaarheid. "Ervaar je deze tien minuten als een mogelijkheid om iets te doen, dan gaat de tijd snel. Als het voelt als iets wat je verplicht moet afleggen, dan gaat de tijd langzaam."

Tienminutenregel

Er zijn meer voorbeelden van instanties en bedrijven die tienminutenregels hanteren. Zo beweren bezorgdiensten Gorillaz en Flink binnen tien minuten je boodschappen te bezorgen. De NS doet z'n best om tienminutenregelingen op te zetten, waarmee je elke tien minuten een intercity naar Eindhoven, Nijmegen of Schiedam kan pakken. En ook in de sportwereld zien we het terug: zo worden er work-outs gepromoot die je tien minuten per dag zou moeten doen om fit te blijven.

Persoonlijke dimensie

Dezelfde tien minuten kunnen volgens Bloem dus zowel lang als kort voelen. "Als je tien minuten bezig bent met je favoriete hobby, vliegt de tijd voorbij. Maar tien minuten bij de tandarts kunnen als een eeuwigheid voelen. Dat is het verschil tussen kloktijd en belevingstijd."

Tijd heeft dus een persoonlijke dimensie. "Je ziet ook dat mensen de tijd inschatten afhankelijk van hoe ze zich voelen. De druk die erachter zit maakt ook uit: hoe hoger die is, hoe langer de tijd duurt. Ook maakt het uit of je ín die tien minuten zit of er achteraf op terugkijkt. Een drukke periode lijkt als je erin zit vaak lang te duren, maar als je erop terugkijkt heel snel voorbij te zijn gegaan."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore