ANWB

Auto met waterschade nog te redden? 'Waarschijnlijk allemaal total loss'

16 juli 2021 16:26 Aangepast: 16 juli 2021 18:45
Auto te water in Valkenburg aan de Geul Beeld © ANP Foto

Auto's die voorbijdrijven als boten. Het zijn beelden die we vandaag en gisteren veel hebben gezien in plekken als Valkenburg, Bunde en Meerssen. Al die auto's met waterschade: kunnen die linea recta naar de sloop of zijn ze nog te redden?

Van sommige auto's is duidelijk dat ze niet meer te redden zijn, die zijn meegesleept met het geweld van het water en soms op de gekste plekken terecht gekomen.

Maar veel auto's zijn op hun plek blijven staan en hebben alleen waterschade. Zijn deze ook opgegeven? "Een auto mag eigenlijk maar tot de dorpel in het water staan", zegt Pieter de Porto van de ANWB tegen EditieNL.

"Je wil niet hebben dat het water in de auto stroomt want op de bodem liggen allerlei kabels en computers. Auto's die water hebben binnengekregen zijn eigenlijk allemaal total loss."

Je kunt proberen de auto nog droog te maken. "Maar dat is extreem moeilijk", gaat De Porto verder. "De bodem van de auto is een hele dikke laag schuim. Als je met je föhn de bovenlaag gaat drogen dan blijft er alsnog heel veel water op de bodem liggen." Als je de auto goed wil drogen moet je het hele interieur, dashboard en stuur eruit halen. "Je moet alle bedrading eruit halen en dan moet de auto een droogoven in. En dat brengt zo'n hoge kosten met zich mee dat de auto total loss wordt verklaard."

Motor stuk

Een auto die is gaan drijven is al helemaal niet meer te redden. "De kans is groot dat er water in de luchtfilter is gekomen. En dan gaat de motor water aanzuigen, en dan is de motor ook stuk."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoe slecht is het om met je auto door een plas te rijden? Dit zegt de expert

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore