Ga naar de inhoud
8000 bezoekers welkom

Tilburgse Kermis van start: 'Verantwoordelijkheid ligt bij bezoekers'

Kermisexploitant Reinard van der Veen Beeld © EditieNL

Nederland kleurt rood op de Europese coronakaart en het aantal besmettingen stijgt explosief de afgelopen week. Toch gaat de Tilburgse Kermis, die vandaag zijn deuren opent, door. De kermis is een 'doorstroomlocatie' en hoeft daarom geen gebruik te maken van Testen voor Toegang of mondkapjes. Maar hoe blijft het dan veilig?

De organisatie van de Tilburgse Kermis heeft maatregelen getroffen om de kans op coronabesmettingen te verkleinen. "Er zijn drie verschillende pleinen waar hekken omheen staan. Verder zijn er toegangspoorten geplaatst met beveiligers én een telcamera die telt hoeveel mensen naar binnen en naar buiten lopen", vertelt woordvoerster Irma Galama aan EditieNL.

Achtduizend bezoekers

Het maximum aantal bezoekers is berekend op de anderhalve meter afstand waar iedereen zich aan moet houden. Zo'n achtduizend mensen kunnen de kermis tegelijkertijd bezoeken als iedereen zich over de drie pleinen verdeelt. "Die verantwoordelijkheid ligt ook écht bij de bezoekers. Mocht het uit de hand lopen, kunnen we politie en handhaving inschakelen. Dan komen er wel waarschuwingen en boetes om de hoek kijken."

Risicovol

Toch zit er een behoorlijk risico aan het doorgaan van de kermis tijdens deze piek, denkt viroloog Ab Osterhaus. "Als we kijken naar de afgelopen twee weken, hebben we geleerd dat op plekken waar veel mensen bij elkaar komen een explosie aan besmettingen plaatsvindt", vertelt hij aan EditieNL. Daarnaast is nog geen vijftig procent van de bevolking volledig gevaccineerd, dus moeten we enorm voorzichtig zijn met dit soort grote evenementen als het aan hem ligt.

Meer
Lees ook:
Meer dan 400 bezoekers festival Ploegendienst besmet met corona

Ondanks alle kritiek gaat het evenement dus toch door. Reden voor kermisexploitanten om zich goed voor te bereiden. Attractiehouder Reinard van der Veen heeft daarom hekwerken voor zijn attractie geplaatst. "Normaal komen bezoekers van alle kanten aanlopen. Nu moeten ze achter de attractie langs na het kopen van een kaartje. Zo voorkomen we dat mensen op het terrein staan te wachten en te dicht op elkaar staan", vertelt hij aan EditieNL.

'Zeer onverstandig'

Voor zijn attractie 'Snowjet' zijn de regels eenvoudiger na te leven dan voor andere exploitanten. Bezoekers zitten twee aan twee in een gondel en tussen de gondels zit ook nog eens twee meter afstand. "We vragen niet naar identiteitsbewijzen om te controleren of mensen bij elkaar horen, maar vreemden gaan ook niet naast elkaar zitten."

Van der Veen verwacht dan ook maar weinig besmettingen: "Het is iets heel anders dan een festival waar iedereen met elkaar staat te springen en dansen."

Besmettingen festivals

In de afgelopen week van 6 tot en met 13 juli is het aantal positieve coronatest verzesvoudigd ten opzichte van de week ervoor. Het RIVM telde 137 clusters van tien of meer besmettingen. Grote verspreiders waren het CHIN CHIN Festival in Amsterdam met 118 besmettingen, Ploegendienst festival met 424 besmettingen en koploper Verknipt Festival met meer dan 1000 besmettingen.

 

Kermissen
Lees ook:
Kermissen eindelijk weer open: 'Bijna door mijn spaargeld heen'

Ondanks alle maatregelen die zijn genomen, ziet Osterhaus de kermis het liefst niet doorgaan. "Het probleem is dat mensen makkelijk clusteren en zich niet aan de maatregelen houden. We zitten in een ongekende explosie van besmettingen. En met dat gegeven is het zeer onverstandig om naar de kermis te gaan."