Ga naar de inhoud
Klimaatbewust leven

Doorns gezin fietst 3500 kilometer naar Zwarte Zee: 'Kinderen hebben er zin in'

Familie Van Der Burg tijdens de voorbereidingen met hun fietsen Beeld © Lennart van der Burg

Een bijzondere reis start zaterdag voor familie Van Der Burg uit het Utrechtse Doorn. Lennart (36) en Sjoukje (35) fietsen samen met hun drie kinderen Thijmen (8), Madelief (7) en Bor (2) naar de Zwarte Zee. Onderweg slapen ze in hun tent. De reden? Mensen inspireren om zelf meer te doen aan klimaatverandering en CO2-uitstoot.

De voorbereidingen voor de reis zijn in volle gang en de laatste dingen worden ingepakt. Het idee om de tocht te maken leeft al langer bij Lennart en Sjoukje. "Door de coronacrisis hebben we het even moeten parkeren, maar in mei hebben we dan eindelijk de knoop doorgehakt", vertelt Lennart van der Burg enthousiast aan EditieNL. 

Kaj
Lees ook:
Kaj (26) heeft hersenletsel en klompvoeten, toch rent hij een marathon

Sjoukje en Lennart hopen met hun avontuur mensen wakker te schudden. "Je kunt het een statement noemen", zegt hij. Ze hopen dat mensen actief aan de slag gaan met klimaatverandering. "We houden een blog bij tijdens de reis en starten misschien nog een inzamelingsactie op voor natuurherstel."

Kinderen op school

De twee oudsten gaan na de zomervakantie hun schoolwerk in het buitenland hervatten. Zij zijn leerplichtig en zullen daarom – in samenspraak met de school – online les volgen. "Madelief en Thijmen hebben daar al aan kunnen wennen tijdens de coronacrisis. Natuurlijk zullen ze hun vriendjes missen, maar een halfjaar is volgens mij wel te overzien."

Uit reacties op social media over de plannen van het gezin blijkt dat veel mensen zich zorgen maken of de kinderen zo'n reis wel aankunnen. Dat is volgens vader Lennart niet nodig: "Ze hebben er echt wel zin in. Thijmen vindt het juist gaaf om op zijn eigen fiets te gaan. Madelief daarentegen maakt zich wat meer zorgen over de schoolreisjes en vriendinnetjes die ze moet missen."

Voorbereidingen

3500 kilometer is niet niks. "De afgelopen weekenden zijn we druk bezig geweest met het testen van het karretje voor achter de fiets." Het valt namelijk niet mee om alle spullen op de fiets mee te nemen. "Het is écht passen en meten", benadrukt hij. Het gezin heeft vorig jaar al een maand lang van camping naar camping gefietst, maar dan door Nederland.

Nu ligt hun eindbestemming een paar duizend kilometer verderop. De keuze voor de Zwarte Zee was dan ook snel gemaakt: "De route loopt relatief vlak naar beneden, dat is makkelijker te fietsen voor de kinderen."

Ze verwachten binnen een halfjaar op plaats van bestemming aan te komen. Voor de terugreis heeft het gezin nog geen plan: "Misschien gaan we met de trein en verkopen we onze tweedehands fietsen ter plekke. Of met de boot, want we fietsen langs de Donau en de Rijn en daar zijn prachtige vaarroutes."

'Aandacht voor elkaar'

Vader Lennart fietst met een karretje achter zijn fiets, moeder Sjoukje met Bor én Madelief op een tandem en Thijmen fietst op zijn eigen fietsje. "Daar heeft hij genoeg energie voor. We fietsen natuurlijk ook maar dertig à veertig kilometer per dag. Het andere dagdeel besteden de kinderen aan hun schoolwerk." Het gezin hoopt zo meer aandacht voor elkaar en dingen die écht belangrijk zijn te krijgen, meent vader Lennart.

Mariël
Lees ook:
Mariël en Herman kamperen op hun eigen camping: 'Met de gemakken van thuis'

Om de reis door te laten gaan heeft Lennart al zijn vakantiedagen en ouderschapsverlof opgenomen. En Sjoukje heeft zelfs haar baan als contractmanager opgegeven om met het gezin deze fietstocht te maken.