Ga naar de inhoud
Tentoonstelling over afasie

Jongeren met afasie: Evelien (26) kan na herseninfarct niet goed meer praten

Evelien doet mee aan de tentoonstelling Beeld © EditieNL

Na een niet-aangeboren hersenletsel ineens niet meer kunnen praten of communiceren. De aandoening, genaamd afasie, overkomt jaarlijks honderden jongeren. Zo ook Evelien. Zij kan na een herseninfarct niet goed meer praten. In het Amsterdamse OBA is momenteel een tentoonstelling om aandacht te vragen voor jongeren met deze aandoening.

Evelien (26) kreeg vijf jaar geleden uit het niets een herseninfarct. "Vette pech", noemt ze het. "Het was heel erg moeilijk en confronterend voor me. Ik kon alleen nog maar ja en nee zeggen en verder kon ik helemaal niks."

Momenteel hebben in Nederland dertigduizend mensen afasie, de aandoening treft vooral vijftig plussers maar er zijn ook honderden jongeren die het krijgen. Het wordt voornamelijk veroorzaakt door; een ontsteking in de hersenen, na trauma zoals een ongeluk, na een hersentumor of – zoals bij Evelien – door een beroerte.

Beroerte
Lees ook:
Beroerte bij jongeren niet snel genoeg herkend: 'Gaat veel tijd verloren'

"Ik was alleen thuis toen het gebeurde. Het was midden in de nacht, ik zat beneden en mijn mobiel lag boven", vertelt ze tegen EditieNL. "Ik voelde me niet lekker en ik merkte dat ik niet meer kon lopen. Ik raakte rechts verlamd en vier uur later vond mijn toenmalige vriend mij in de gang."

Evelien kon alleen nog maar ja en nee zeggen. Verder kon ze niks. "Na een á twee jaar kon ik weer wat meer zeggen en nu kan ik op zich wel praten, al ben ik niet tevreden over hoe ik kan communiceren op dit moment. Maar het zal nooit veranderen. Ik zal altijd moeten leven met afasie en een beperking." Ook al kan ze weer redelijk praten, communiceren blijft lastig. Zo kan ze niet meer lezen en schrijven en moet ze cijfers op haar handen tellen.

Gezicht verlamd

Evelien heeft naast afasie ook een verlamd been en een deel van haar gezicht is verlamd. Toch leidt ze een redelijk normaal leven. "Ik werk een dag in de week in de horeca, dat is echt mijn passie." Voordat ze een herseninfarct kreeg was ze net klaar met een opleiding en gestart met haar droombaan. "Ik was daar net drie dagen aan de slag en toen ineens 'boem' verlamming. Soms ben ik er heel verdrietig over, maar ik probeer niet te veel aan vroeger te denken. Ik moet gewoon leven in het nu."

Nederlander
Lees ook:
Nederlander met spraakgebrek maakt handige spraak-app

Net als Evelien zijn er in Nederland honderden jongeren met afasie. Logopedist Christine Versluis behandelt personen met deze aandoening. "Mensen met een normaal ontwikkeld taalvermogen kunnen van de een op de andere dag niet meer uit hun woorden komen. Dat heeft een enorme impact op de communicatie", zegt ze tegen EditieNL. "Als je zoiets heftigs overkomt en je kunt je vervolgens niet meer uiten en er niet over praten heeft dat een enorme impact. Niet alleen op jezelf maar ook op je familie en de mensen om je heen."

Omdat de aandoening niet bij iedereen hetzelfde is moet ze per patiënt kijken hoe ze die persoon behandelt. "Eerst moeten we in kaart brengen wat de klachten zijn. Vervolgens gaan we intensief taaloefeningen doen. Maar we kijken ook hoe je op een andere manier kunt communiceren. Met je telefoon of iPad, of met gebaren."

Kaj
Lees ook:
Kaj (26) heeft hersenletsel en klompvoeten, toch rent hij een marathon

"Sommige mensen kunnen trefwoorden opschrijven of tekenen om een gesprek te ondersteunen. Anderen kunnen gebaat zijn bij muziektherapie. Er zijn mensen die niet goed kunnen spreken maar nog wel kunnen zingen."

Versluis werkt mee aan de tentoonstelling over jongeren met afasie in Amsterdam. "We willen met deze tentoonstelling laten zien dat het iedereen kan gebeuren. We willen ook laten zien wat het probleem is en dat het belangrijk is dat omstanders moeite doen voor deze mensen." De tentoonstelling is georganiseerd vanuit de stichting A-factor en staat vanaf 20 juni tot en met 29 augustus in de OBA in Amsterdam.