Bus in de tuin

Joël koopt HTM-bus waar hij vroeger in zat: 'Je moet dromen waarmaken'

14 juli 2021 14:35 Aangepast: 14 juli 2021 14:38
De bus van Joël waar hij vroeger al achter het stuur zat, staat nu in de tuin Beeld © Joël Huijbens

Een jongensdroom komt uit voor Joël Huijbens (38) uit het Noord-Hollandse 't Zand. Hij kocht een aantal maanden geleden een HTM-bus als hobbyproject. En niet zomaar een bus, maar precies de bus waar hij als kind in zat als hij bij zijn oma ging logeren. Nu staat de bus van meer dan dertig jaar oud in zijn voortuin.

Zijn liefde voor de bussen is er al zo lang hij zich kan herinneren. Als Joël bij zijn oma in Den Haag logeerde zat hij het liefst dagenlang in de bus. "Ik kocht vaak een weekendabonnement en zat dan het hele weekend in de tram en de bus", vertelt hij aan EditieNL. Het was toen ook zijn grote droom om als buschauffeur voor HTM aan de slag te gaan. Die droom komt nu toch nog een beetje uit.

Joël bij een HTM-tram in Den Haag toen hij bij zijn oma logeerde Joël bij een HTM-tram in Den Haag toen hij bij zijn oma logeerde

Vroeger spaarde hij alles van HTM: "Ik heb wieldoppen, delen van het dashboard en andere onderdelen gehad." Toen hij ouder werd heeft hij het weggegeven aan het museum in Den Haag. Maar nu begon het toch weer te kriebelen bij de HTM-fan.

Facebookgroep

Joël zat al langere tijd in een museumbussengroep op Facebook. "Ik vroeg op een gegeven moment hoeveel bussen van toen er eigenlijk nog waren. Ik raakte daarna vrij snel in gesprek met een museum uit Friesland en voor ik het wist stond dat ding in mijn tuin."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nooit te oud voor 'n nieuwe hobby: 'Vind ik iets leuk, dan gooi ik mezelf er helemaal in'

Nadat de bus met pensioen ging bij HTM, heeft hij nog gefunctioneerd als camper voor een vriendengroep én als evenementenbus. "Nu is voor mij en mijn beste maat de taak om hem weer in de jaren tachtig staat terug te krijgen."

Onderdelen

Op maandag klussen de twee vrienden samen aan de bus. "Laatst zijn we naar een sloopbedrijf geweest waar eenzelfde soort bus stond. Die onderdelen hebben we opgekocht en moeten er nog ingezet worden." Motorisch is de bus in orde en er moet dus voornamelijk nog geklust worden aan de uitstraling van de bus.

Joël klust op maandagen aan zijn bus met een vriend Joël klust op maandagen aan zijn bus met een vriend

Het enige wat nog ontbreekt: het bushokje. Het bordje van de bushalte heeft hij al in zijn bezit. "De bushokjes uit die tijd staan nog steeds in Rijswijk. Ik heb begrepen dat die volgend jaar vervangen worden, dus ik hoop natuurlijk dat er een deze kant opkomt. Al is mijn vrouw daar minder blij mee", lacht hij.

Dromen waarmaken

Als alles volgens plan verloopt, rijdt de bus volgend jaar rond. Joël heeft zelfs speciaal een rijbewijs gehaald om in de bus rond te mogen rijden. "Je moet zo veel mogelijk dromen waarmaken. Misschien wordt hij nog eens ingezet voor een schoolreisje of huwelijksfeestje. Maar voor nu: opknappen."

Naast de bushalte en de bus, moet een bushokje het geheel compleet maken Naast de bushalte en de bus, moet een bushokje het geheel compleet maken

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore