Vooral jongeren

Flauwvallen na coronavaccinatie: 'Werd wakker op EHBO-bed'

14 juli 2021 16:09 Aangepast: 14 juli 2021 16:36
Niels viel flauw nadat hij de prik had gekregen Beeld © EditieNL

Er wordt volop geprikt tegen het coronavirus. En hoewel veel mensen niet kunnen wachten tot ze gevaccineerd zijn, kijken sommigen er ook behoorlijk tegenop. Vooral veel jongeren kampen met prikangst en vallen flauw na de spuit. "We zien het veel de laatste tijd."

Medewerkers van het Rode Kruis zien van alles voorbij komen op de prikposten: van mensen die een allergische reactie krijgen tot mensen die onwel worden. "We zien de laatste tijd meer mensen die flauwvallen na hun vaccinatie", zegt Lotte Maathuis van het Rode Kruis tegen EditieNL. "Je zou verwachten dat dit bij ouderen eerder zou gebeuren maar wie zien juist veel jongeren die flauwvallen." Het Rode Kruis heeft geen landelijke cijfers van het aantal incidenten. In de Jaarbeurs in Utrecht alleen al vielen in een week tijd 150 mensen flauw. 

Lotte Maathuis van het Rode Kruis Lotte Maathuis van het Rode Kruis

Het overkwam ook Niels Rooze (23) uit Waalwijk. Omdat hij prikangst heeft, zag hij de bui al hangen. "Het gebeurde toen ik mijn eerste prik (Pfizer) kreeg. Ik had al bij de GGD aangegeven dat ik prikangst heb en het was vrij druk toen ik aankwam", zegt hij tegen EditieNL. Toen Niels zag hoe voor hem verschillende mensen geprikt werden voelde hij zich al niet helemaal lekker. "Ik werd er dizzy van. Van mijn eigen prik voelde ik gelukkig niks, maar toen ik dat kwartier op die stoel moest wachten werd alles wazig."

Niels gaf bij de Rode Kruismedewerkers aan dat hij  niet lekker werd. "Maar ik zakte al weg. Ik werd wakker op een EHBO-bed." Daar heeft hij nog zo'n twintig minuten gezeten. "Ik kreeg wat water en ze vroegen of ik goed had gegeten. Dat had ik."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ook hier verplicht vaccineren? 'Juridisch is het mogelijk'

Dat is ook één van de tips die het Rode Kruis mee wil geven aan iedereen met de angst om flauw te vallen. "'Het is belangrijk om goed te eten en te drinken, vooral in de ochtend is dat het geval." Als je te weinig hebt gegeten kan je bloeddruk laag zijn waardoor je makkelijker flauw valt. "Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met het weer. Als het een warme dag is kun je kijken of je niet op het heetst van de dag aan de beurt bent en eventueel je afspraak verzetten. Je bloeddruk gaat met de hitte omlaag, dan vallen meer mensen flauw."

Water en suiker

Mensen die flauwvallen, worden door de medewerkers opgevangen en krijgen wat water en suiker zodat de bloeddruk weer wat stijgt. "Flauwvallen is vrij onschuldig. Het is even bijkomen en wat water en suiker nemen. We proberen het voor te zijn door goed op de symptomen te letten."

Door wat er nu gebeurd is, heeft Niels nog meer prikangst. "Ik heb er zelfs over getwijfeld of ik de volgende prik wel ga halen maar ik wil het toch wel graag doen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore