Geen alternatief

Mammografie nog steeds niet pijnloos: 'Het is de beste methode'

19 juli 2021 10:57 Aangepast: 19 juli 2021 11:04
Hoogleraar Ruud Pijnappel demonstreert de mammografie Beeld © EditieNL

"Weeën vond ik minder pijnlijk dan de mammografie." Victoria Koblenko deed vorige week op Instagram een boekje open over een mammografie die ze zeven jaar geleden onderging. Het onderzoek, waarbij röntgenfoto's van de borst worden gemaakt, had veel impact op de actrice. Ze kreeg veel bijval van vrouwen die de mammografie ook niet prettig vinden. Toch is er nog geen alternatief.

De mammografie van zeven jaar geleden had zoveel impact op Victoria dat ze naar eigen zeggen peentjes zweette voor haar controle dit jaar. Gelukkig viel het haar mee. "Dit was niet pijnlijk", schreef ze bij haar instagrampost. "Eind goed al goed."

Borstweefsel platgedrukt

Bij de Borstkankervereniging Nederland komen veel berichten binnen van vrouwen die de mammografie als vervelend en pijnlijk ervaren. Tijdens het onderzoek moeten vrouwen met ontbloot bovenlijf tegen het apparaat staan. Het borstweefsel wordt dan platgedrukt om een goede foto te kunnen maken, en dat kan pijnlijk zijn.

"Ze zien er daardoor tegenop", vertelt directeur Cristina Guerrero Paez. "Het probleem is vaak dat er nog geen goed alternatief is voor de mammografie. Vrouwen die extra risico lopen, door genetische aanleg bijvoorbeeld, kunnen in een MRI-scan. Maar dat is maar voor een kleine groep weggelegd."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Victoria Koblenko openhartig over grote impact mammografie

Maar volgens Guerrero Paez speelt ook de hele ervaring mee. "Als laboranten en verpleegkundigen je slecht begeleiden, is het ook niet prettig. Ook wordt de bus van het bevolkingsonderzoek vaak als onprettig ervaren."

Aanpassingen

Wel zijn er in de afgelopen jaren aanpassingen gedaan om de mammografie minder vervelend te maken. "Zo heb je de drukgestuurde mammografie. Hiermee wordt de druk van de plankjes waar de borst tussen komt, aangepast naar de persoon", legt de directeur uit. "Ook heb je de 'curved paddle'. Dat wil zeggen dat de plank niet meer volledig plat is, maar een ronding heeft." De druk op de borst wordt dan beter verdeeld. "Daardoor kan het als prettiger worden ervaren."

Beste methode

Ook Ruud Pijnappel, hoogleraar mammaradiologie bij het UMC Utrecht, zegt dat de mammografie een pijnlijke ervaring kan zijn. "De mammografie bestaat al best lang en is in de tussentijd wel verbeterd. Er wordt hard gewerkt om een alternatief te bedenken."

Maar tot die tijd is het apparaat toch nodig. "Het feit wil dat de mammografie op dit moment gewoon het beste apparaat is om de kanker op te sporen", aldus Pijnappel.

In Nederland krijgt elke vrouw tussen de 50 en de 75 jaar elke twee tot drie jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek borstkanker.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore