Ga naar de inhoud
Vervoer naar rechtbank

Rechtbank in EBI moet ontsnapping voorkomen: 'Vervoer is groot risico'

Burgemeester Roderick van de Mortel bij de EBI in Vught Beeld © EditieNL

Er moet zo snel mogelijk een zwaar beveiligde rechtbank komen bij de EBI in Vught. Daarvoor pleit burgemeester Roderick van de Mortel. De Vughtse burgemeester maakt zich zorgen over het vervoer van zware criminelen die in de instelling zitten naar rechtbanken op andere plekken in het land. De kans op ontsnappingspogingen zou tijdens dat vervoer namelijk groter zijn.

Een rechtsvoorziening in of vlakbij de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught zou het risico volgens de burgemeester van Vught al een stuk kleiner maken. "Er zijn grote zorgen over het vervoer van zware criminelen vanuit Vught", zegt Van de Mortel tegen EditieNL. "Er zitten veel gevangenen met een hoog risico en vooral dat vervoer brengt veel gevaren met zich mee."

Ontsnappingspoging

Tijdens het vervoer van de gevangenen is de beveiliging namelijk het meest kwetsbaar. "Dat is extreem gevaarlijk voor de burgers en politiemensen", meent de burgemeester. "Mensen in de EBI weten dat ze niet meer vrij komen en hebben ontzettend veel geld. Het is dan de moeite waard om centjes beschikbaar te stellen voor een ontsnappingspoging. Dat hoorde je al in het nieuws vorige week over Taghi."

'Taghi
Lees ook:
'Taghi had tientallen miljoenen over voor ontsnapping uit EBI'

Vorige week werd bekend dat topcrimineel Ridouan Taghi al voor zijn arrestatie bezig zou zijn geweest met een eventuele ontsnapping en daar tientallen miljoenen euro's voor over had. "En zoiets gebeurt niet met een vijl, maar met zware bazooka's en raketwerpers", zegt Van de Mortel.

"Bovendien rijden die colonnes pantserwagens nu regelmatig met hoge snelheid door ons dorp heen, waar allemaal eenbaanswegen langs sportvelden en scholen zijn", voegt Van de Mortel toe.

Rijdende kluis

Het vervoer van zo'n gevangene is volgens veiligheidsdeskundige Rico Briedjal te vergelijken met een rijdende kluis. "De gevangene wordt daarin gestopt, omringd door een colonne van pantserauto's. Of per helikopter en dan stiekem naar de rechtbank vervoerd." De zwaarste criminelen worden op verschillende momenten vervoerd om bevrijdingsplannen te dwarsbomen. "Maar je moet je voorstellen dat alles wat buiten de muren van de EBI plaatsvindt, een verhoogd risico is."

Vaker
Lees ook:
Vaker drones gebruikt om drugs in gevangenissen te krijgen

"De EBI is een gevangenis binnen een gevangenis, dat biedt veel meer bescherming dan een gepantserd voertuig." En een eventuele ontspanningspoging levert grote risico's op voor de omgeving, zegt ook Briedjal. "Als zo'n gepantserd voertuig wordt klemgereden, denk ik dat zo'n team in staat is de aanslag af te wenden, maar vergis je niet dat dat met extreem geweld en wapens gepaard gaat."