Wellicht hoeft het fruit op onze fruitschalen al snel geen wereldreis meer te maken. De eerste watermeloen van Nederlandse bodem ligt in de Albert Heijn. Normaal gesproken komen deze meloenen uit het gebied rond de Middellandse zee. Het is dan ook niet makkelijk om de watermeloenen in Nederland te kweken.
De van origine tomatenteler Bart de Bakker heeft de eerste watermeloen in Nederland gekweekt die nu ook daadwerkelijk in de supermarkt verkrijgbaar is. Van zijn zestigduizend vierkante meter voor de tomatenkweek, gebruikt hij nu drieduizend vierkante meter voor de watermeloenen. "We zijn ontzettend trots dat dit is gelukt en de reacties zijn veelbelovend", vertelt hij aan EditieNL.
Uit nood geboren
Het kweken van watermeloenen in Nederland staat nog volledig in de kinderschoenen. "We zijn de eerste in Nederland die dit doen. Het is uit nood geboren, omdat we in de tomatenteelt te maken hebben met virussen waardoor planten doodgaan. Toen hebben we voor de grap geprobeerd", zegt De Bakker.

Het telen in Nederland brengt veel voordelen met zich mee volgens de teler. "Het is zomer dus kunnen we veel gebruik maken van zonlicht. Er is bovendien veel minder transport nodig én de meloenen worden rijp geoogst omdat het niet zo ver hoeft te reizen."
Makkelijker gezegd dan gedaan
Het kweken van watermeloenen is niet zo eenvoudig als het misschien lijkt. "De plantjes zijn erg fragiel, dat kun je goed zien als er een meloen van één kilo aanhangt." Volgens De Bakker zijn er nauwelijks smaakverschillen met die uit Spanje. "Ze zijn net zo zoet. Hij is alleen net iets verser en rijp geoogst." Over de kostprijs zijn ze nog niet uit, die wordt berekend.
Naast watermeloenen, worden ook andere exotische fruitsoorten op Nederlandse bodem gekweekt, waaronder bananen, papaya's en gember. Het wordt volgens gewasspecialist van de WUR, Filip van Noort, een steeds groter ding om nieuw fruit in Nederland te verbouwen. "De smaak wordt er soms beter van, maar vooral de kans dat we misgrijpen wordt steeds kleiner", vertelt hij aan EditieNL.
Duurzaam?
De grootte van de watermeloen is een stuk kleiner dan geëxporteerde meloenen. Dat komt volgens Van Noort doordat we in Nederland gewend zijn om kleiner fruit te telen. "Bovendien eten we niet zo'n grote watermeloen in een keer. Daarom kweken we kleinere."
Of de Nederlandse teelt ook daadwerkelijk milieuvriendelijker is, blijft de vraag. "Dat kunnen we in het begin nog niet zeggen. De brandstoffen moet je vergelijken met de energie in de kas. Daarentegen worden kassen steeds duurzamer. Maar denk ook aan grondstoffen en water."