Ga naar de inhoud
Twintig miljoen overnachtingen

Toeristische overnachtingen aan banden gelegd: 'Ook overlast door dagjesmensen'

Gabriella Esselbrugge in Giethoorn Beeld © EditieNL

De gemeente Amsterdam wil massatoerisme in de stad aan banden leggen met een quotum. De gemeente heeft een nieuwe verordening aangenomen waarin staat dat er jaarlijks maximaal twintig miljoen toeristische overnachtingen mogen zijn. Is dit ook wat voor andere plaatsen in ons land die overspoeld worden door toeristen?

Het quotum is begonnen vanuit een volksinitiatief. Een aantal inwoners van Amsterdam is een petitie gestart om het aantal toeristen dat in de stad overnacht terug te dringen. Dat zijn er namelijk nogal wat: in 2016 waren er nog 14 miljoen toeristische overnachtingen in Amsterdam. In 2018 waren dat er al 20,5 miljoen en in 2019 zelfs 22,5 miljoen. 

Er zijn dertigduizend handtekeningen ingezameld en dan wordt de petitie behandeld in de gemeenteraad.

Eerste stad in Nederland

De nieuwe verordening 'Toerisme in Balans' is vorige week aangenomen, waarin dus staat dat er jaarlijks maximaal twintig miljoen toeristische overnachtingen mogen zijn. "Het is historisch dat het nu gelukt is als eerste stad in Nederland, vooral omdat het initiatief vanuit de inwoners zelf kwam", vertelt Reinier van Dantzig, gemeenteraadslid en fractievoorzitter van D66, aan EditieNL.

De petitiestarters streefden naar veertien miljoen overnachtingen per jaar. Dat is dus niet gelukt: "Het aantal overnachtingen van 2018 is genomen als compromis. Het moet natuurlijk wel een realistisch doel zijn."

Aanpak

De gemeente moet ingrijpen als het quotum wordt genegeerd. "Denk aan het verhogen van de toeristenbelasting of het hoge aantal Airbnb's aanpakken. Dat wordt nog een hele zoektocht. We hebben het nu namelijk nog niet eens over de dagjestoeristen. We kunnen geen hek om de stad zetten", zegt Van Dantzig.

Europa
Lees ook:
Europa wil open na grootste toerismekrimp ooit

Maar niet alleen een grote stad als Amsterdam heeft te maken met een stroom aan toeristen. Ook plaatsjes als Giethoorn hebben hiermee van doen. Toch is het volgens Gabriella Esselbrugge van Tourist Office Giethoorn, zelf ook hoteleigenaresse, niet te vergelijken met Amsterdam. "Op sommige dagen is het erg druk in het centrum als veel mensen in een bootje zitten", vertelt ze aan EditieNL.

Dagjestoeristen

De toeristische stroom is volgens haar dan ook vooral vervelend door de verkeersdrukte én als mensen hun afval laten slingeren. "Maar in Giethoorn zijn we nog wel op een punt dat het goed te reguleren is." Volgens haar komen bijvoorbeeld Chinese toeristen namelijk niet in het Nederlandse hoogseizoen, maar juist in oktober en tijdens het Chinese Nieuwjaar.

Giethoorn
Lees ook:
Giethoorn krijg speciale ambtenaar omdat inwoners gek worden van toeristen

Het toeristenquotum lijkt voor Giethoorn nog niet aan de orde. Bovendien denkt Esselbrugge, net als Van Dantzig, dat het probleem niet alleen bij de overnachtingen ligt. "Dagjestoeristen zijn vaak de oorzaak van verkeersoverlast. Zij komen in volle touringcars Giethoorn en Amsterdam bezoeken en gaan massaal naar de drukke toeristische trekpleisters in het centrum. Terwijl mensen die langer blijven ook meer zullen uitwijken naar de rustige plekken buiten het drukke centrum."