Dreiging RTL Boulevard

Dreiging met raketwerper: 'Je hoeft geen geleerde te zijn om raak te schieten'

12 juli 2021 14:49 Aangepast: 12 juli 2021 15:19
Wapenexpert Ad van Riel met een raketwerper Beeld © EditieNL

RTL Boulevard ging afgelopen weekend niet door omdat er binnen het opsporingsapparaat volgens NRC angst zou zijn voor een aanslag met automatische wapens of een raketwerper. Het klinkt bizar maar het is niet ondenkbaar dat het gebeurt. In 2018 werd het kantoor van Panorama beschoten met een raketwerper. Hoe komen criminelen aan dit soort oorlogswapens?

NRC meldt afgelopen weekend dat criminelen recentelijk de optie van een aanslag besproken hebben. De politie zou die berichten onderschept hebben. "Er zou binnen de onderwereld groot ongenoegen bestaan over media-aandacht waarin de aanslag op misdaadverslaggever Peter R. de Vries van afgelopen dinsdag in verband wordt gebracht met zijn bijstand aan de kroongetuige, die belastend heeft verklaard over de van drugshandel en liquidaties verdachte en gedetineerde Ridouan Taghi."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Politie vreesde aanslag met raketwerper op studio RTL Boulevard'

Ook al klinkt het gebruik van een raketwapen als iets uit een oorlogssituatie, toch is het minder uitzonderlijk dan we denken. In 2018 werd het gebouw van weekblad Panorama beschoten met een raketwerper en de Amsterdamse rechtbank aan de Parnassusweg werd in 2011 ook al met een raketwerper beschoten.

"Raketwerpers die in Nederland worden gebruikt komen waarschijnlijk uit Rusland of voormalig Joegoslavië", denkt wapenexpert Ad van Riel. "In voormalig Joegoslavië kreeg iedere militair bij zijn standaarduitrusting een raketwapen dus er zijn er genoeg van. Ze worden veel naar West Europa gesmokkeld."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

RTL Boulevard gaat ook vanavond niet door, team krijgt rust

De wapens zijn voor criminelen makkelijk te bedienen en mee te nemen. "Ze zijn heel licht, ze passen zo op je rug. Dus je kunt 'm zo meenemen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Politie vindt raketwerper en automatische wapens in Enschede en Hengelo

"Je hoeft ook geen geleerde te zijn om ermee raak te schieten", gaat van Riel verder. "Als je met een raketwerper op een gebouw schiet, schiet je sowieso raak. Binnen is er dan een ontploffing met veel scherven. Als je binnen staat is de kans op overleven nul."

Beveiligen

Bij de studio van RTL Boulevard waren dit weekend gepantserde politieauto's te zien. Toch zullen deze een raketwerper niet tegen kunnen houden. Wat wel werkt is volgens Cees de Waard, wapenexpert van PROcentrum iets heel simpels: kippengaas. "Een raketwerper is ontworpen om massief staal van veertig tot zestig centimeter dik te kunnen doorboren", legt hij aan EditieNL uit. "Maar daarvoor moet hij wel recht op z'n doel afvliegen. Om compounds in Afghanistan wordt kippengaas gespannen. Dat gaas vangt de raket waardoor deze niet meer recht op het doel af kan vliegen. Het is een simpel maar effectief middel."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore