De huizenprijzen gaan door het dak. Aan een woning komen lijkt bijna onmogelijk geworden. De nieuwste NVM-cijfers stemmen ook al treurig: we hebben te maken met de grootste prijsstijging sinds 1995. Alleen met een grote zak geld is er nog een huis op de kop te tikken. Hoe komen we uit de crisis?
Die vraag hebben we bij jullie neergelegd. Op social media zijn volop zelfbedachte oplossingen ingestuurd. Hoe realistisch deze ideeën zijn, beoordeelt hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer.
Stoppen met overbieden
Laura Buszewski vindt dat er een streep moet door het overbieden van huizen. Op die manier houden we de huizengekte volgens haar in stand. Haar stelling: we moeten altijd onder de vraagprijs blijven.

Boelhouwer reageert: "Dat zal zeker de prijsstijgingen beperken. Toch vind ik het geen goed idee, omdat het qua uitvoerbaarheid niet te doen is. De verkopers van het huis stellen dan een heel hoge vraagprijs in en je moet woningen gaan verloten. Bovendien blijven mensen onder tafel geld bieden."
Huizenprijzen door de jaren heen
De gemiddelde huizenprijs ligt in het tweede kwartaal van 2021 op 410.000 euro: een nieuw record. Vorig jaar lag de gemiddelde prijs nog op 334.488 euro. Het ging de afgelopen jaren hard, want in 2016 kostte een koopwoning gemiddeld 243.837 euro.
Arbeidsmigrantenstop
Jansien Grispen pleit voor aanscherping van het huidige beleid op het gebied van economische vluchtelingen. "Plaatselijke overheden voorziet hen van alles dat onze verzorgingsstaat te bieden heeft: huisvesting, gezondheidszorg, onderwijs en inkomen. Als je stevig moet dweilen, moet je eerst de kraan dichtdraaien", zegt ze. Ze benadrukt dat het hier gaat om economische, en niet om politieke vluchtelingen.

Boelhouwer: "Dat zal zeker helpen. Als we kijken naar de afgelopen vijftien jaar is de sterke groei van de bevolking met name te wijten aan migratie. Als we die instroom beperken, krijg je minder druk op de woningmarkt. Daar zit wel een keerzijde aan: veel bedrijven draaien op arbeidsmigranten. Dus als we dit idee doorzetten, gaan we economisch gezien zeker inleveren."
Verzorgingstehuis terug
De oplossing van Danny Bond luidt: breng het verzorgingstehuis terug, zodat ouderen niet eenzaam en voor de rest van hun leven in een grote woning blijven wonen.
Boelhouwer: "Dat vind ik een ontzettend goede oplossing. We hebben in het verleden de grote fout gemaakt om verzorgingstehuizen af te schaffen, met het idee om iedereen zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen. Dat lijdt tot eenzaamheid en ouderen die in grote huizen wonen. Met clusterwoningen en appartementjes voor ouderen, krijgen we een veel betere verdeling van de bestaande voorraad."