Vanaf juli 2022 zijn rookmelders verplicht in alle woningen in Nederland. Maar voor het zover is, is er werk aan de winkel. Op dit moment heeft 25 procent van de woningen nog geen rookmelder. En van de 75 procent waar er wel een hangt, is een derde niet goed werkzaam. Daarom is de brandweer de campagne 'Rookmelders redden levens' gestart.
Rookmelders zijn erg belangrijk, zegt Geert-Jan Rijsterborgh van (Brand)veilig Leven Veiligheidsregio Utrecht. We worden namelijk niet wakker van brand. "Koolmonoxide zorgt ervoor dat je bewusteloos raakt en uiteindelijk overlijdt. Je kan 's nachts niet ruiken en bovendien maakt brand weinig geluid."
Advies
Een rookmelder gaat gemiddeld tien jaar mee, maar in de tussentijd moet deze regelmatig gecheckt worden. "In principe moet dat een keer per maand. Maar we snappen ook dat je het af en toe vergeet. Probeer vaste momenten te vinden. Koppel het aan iets dat je het onthoudt of zet het in je agenda."

Op iedere verdieping van het huis zou een rookmelder moeten hangen. "Beter nog: in iedere ruimte waar brand kan ontstaan."
Als die afgaat, is snel handelen belangrijk. "Binnen vier minuten staat een hele ruimte in brand, dus je moet gelijk actie ondernemen. Veel producten zijn tegenwoordig van plastic gemaakt en zorgen daarmee voor rookontwikkeling. Het is er niet veiliger op geworden."
Gered door rookmelder
Dat rookmelders echt levens redden, bleek de afgelopen tijd al vaker. Zo werd de eigenaar van een brandend chalet eind juni in Nieuw-Loosdrecht gewekt door zijn rookmelder. En konden vijf bewoners vorige maand in Den Haag op tijd naar het ziekenhuis worden gebracht omdat een voorbijganger het alarm hoorde afgaan.
Onwetendheid
Gedragswetenschapper Patty Jansen heeft promotieonderzoek gedaan naar het onderwerp. Dat veel mensen nog geen rookmelder in huis hebben of deze verkeerd begrijpen, heeft volgens haar deels te maken met onwetendheid. "Mensen weten er te weinig van. Ze denken dat het apparaat moeilijk is om op te hangen en dat-ie de hele tijd blijft afgaan, en dus irritant is", vertelt ze aan EditieNL.

Daarnaast denken snel: ach, ik ben toch niet de enige die geen rookmelder heeft. Op dat sociale aspect moeten we volgens de gedragswetenschapper inspelen. Bovendien moet benadrukt worden hoe eenvoudig het is om er een op te hangen. "Het gaat vaak om praktische barrières."
Voor meer informatie over rookmelders: www.rookmelders.nl