Zorgen om vakantie

Stijgende besmettingen: testen we ons land op rood?

08 juli 2021 18:26 Aangepast: 08 juli 2021 18:37
De drukte op vliegveld Schiphol neemt toe omdat meer vakantiegangers weer gaan vliegen Beeld © ANP

De positieve testuitslagen schieten door het dak, in een week tijd zijn de besmettingen vertienvoudigd. Vandaag zijn er bijna 5500 nieuwe besmettingen gemeld bij het RIVM. Maar we testen natuurlijk ook meer met 'testen voor toegang' en het testen voor vakantie. Testen we ons land op rood?

Voor ieder festival of bezoekje aan de kroeg staan we in de rij bij testen voor toegang. "Maar de stijging ligt niet aan het 'testen voor toegang'. Slechts 10 procent van de positieve testen komt daar vandaan", vertelt vaccinatieteller en data-analist Yorick Bleijenberg aan EditieNL. En dat terwijl, sinds er gebruik wordt gemaakt van testen voor toegang, wél twee keer zo veel getest wordt.

Stabieler beeld

Als het aantal besmettingen zo blijft stijgen, kan ons land weer op rood springen. Kan dat onze geplande vakanties in gevaar brengen? Het reisadvies in Europa wordt vastgesteld op basis van het aantal besmettingen. Maar volgens Frank Oostdam, voorzitter van de Algemeen Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR), moeten we voor eerlijke kleurcodes meer kijken naar de vaccinatiegraad en ziekenhuisopnames.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Aantal positieve coronatests in anderhalve week vertienvoudigd

Op die manier krijgen we volgens Oostdam een stabieler beeld van een land. "Je ziet nu veel schommelingen. Dat is veel stabieler als je de vaccinatiegraad meeneemt. Nederland wordt nu door andere landen gezien als een risico, daar waren we eindelijk vanaf", vertelt hij aan EditieNL.

Volgens data-analist Bleijenberg moeten we juist niet anders kijken naar de cijfers dan we nu doen. "Als veel mensen bij ons in het ziekenhuis liggen, kan andere landen dat niet schelen", vertelt hij aan EditieNL. Zij vinden het belangrijker om te weten hoe hoog het risico is dat er besmette mensen rondlopen in hun land.

Rood of donkerrood

Voorzitter Oostdam maakt zich zorgen over het sterk stijgen van de besmettingen. Mocht Nederland op rood springen, is dat volgens Oostdam niet het einde van de wereld. Pas bij donkerrood komen de vakanties in gevaar: "Dan krijgen we te maken met quarantaine en extra testen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Op vakantie? Dit zijn de regels per land

Als ons land donkerrood kleurt, mag er namelijk alleen noodzakelijk worden gereisd en vallen de vakanties in het water. "Ik verwacht niet dat we een hoogrisicoland worden. We hebben nu een veel stabielere situatie dan vorige zomer."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore