Ga naar de inhoud
Aanslag Peter R. de Vries

Schutters steeds jonger? 'Geld is belangrijker dan geweten'

Politie bij de Lange Leidsedwarsstraat in Amsterdam, waar Peter R. de Vries is neergeschoten Beeld © EditieNL

De man ervan wordt verdacht afgelopen dinsdag vijf schoten te hebben gelost op Peter R. de Vries is vermoedelijk Delano G. uit Rotterdam. Hij is pas 21 jaar. En hij is met zijn leeftijd geen uitzondering: de afgelopen jaren er zijn er meer jonge schutters geweest.

Voor moordaanslagen worden vaker jonge tieners of mannen van in de twintig opgepakt, vertelt misdaadverslaggever Mick van Wely. Zo waren de daders van een dubbele liquidatie in 2017 in Rotterdam slechts 15 en 18 jaar. Datzelfde jaar werd in Nieuwegein een crimineel doodgeschoten door twee 25-jarige mannen. En in 2016 werden twee mannen van 27 opgepakt voor de liquidatie op Samir Erraghib.

Gebrek aan empathie

Van hun geweten lijken ze geen last te hebben. "Het zijn jongens die beïnvloedbaar zijn, die een gebrek aan empathie hebben en op zoek zijn naar status", zegt Van Wely tegen EditieNL. "Deze jongens begrijpen niet wat ze doen. Ze willen erbij horen, zijn gevoelig voor geld en hebben schulden. Vaak is het zo dat ze niet eens weten wie ze moeten doodschieten, en kennen ze hun opdrachtgever niet. Er zit vaak iemand tussen."

Situatie
Lees ook:
Situatie Peter R. de Vries onveranderd: 'Update is er niet'

Ze praten bijna nooit. "Uit voorzorg krijgen ze de opdracht om niet te praten. Ze moeten echt zwijgen."

Jonge schutters

Bureau Bervoets, een onderzoeks- en adviesbureau op het gebied van veiligheid, ziet al een aantal jaar de trend dat schutters steeds jonger zijn. "Vroeger waren het vaak Oost-Europeanen met een militaire achtergrond die doelanalyse deden als special forces. Ze wisten wat ze deden en vroegen geen 5000 euro, maar 50.000 euro voor een schuttersopdracht", vertelt criminoloog Eric Bervoets.

De schutters van nu doen daarentegen geen doelanalyse. "Zij hebben nu geld nodig, denken niet na en zijn vaak opportunistisch. Dan is er veel slordigheid. Het zijn vaak jongens die helemaal niet in het criminele circuit zaten, maar er zijn ingerold."

Aanslag
Lees ook:
Aanslag Peter R. de Vries: dit weten we van de verdachten

In de cocaïnehandel is ontzettend veel geld te verdienen. "Veel meer dan in de softdrugs en synthetische drugs. En geld speelt voor de schutters een grote rol. Poen is belangrijker voor ze dan hun geweten."

Stereotype

Toch is het volgens criminoloog Jeroen van den Broek lang niet altijd zo dat de meeste schutters piepjong zijn. "In de media zien we vaak het stereotype beeld van schutters: allemaal jonge verstandelijk beperkte jongens. Maar dat beeld gaat niet altijd op", zegt hij tegen EditieNL.

De gemiddelde leeftijd is 31 jaar, blijkt uit recent onderzoek. "Er zijn ook jongens die wel intelligent zijn, en hoog opgeleid zijn, die helemaal niet in het plaatje passen dat vaak wordt geschetst."

Peter R.: 'On bended knee is no way to be free'

01:09