Ga naar de inhoud
DNA-test

Tonijn of toneen: wat zit er in jouw broodje vis?

EditieNL onderzocht of er in deze broodjes tonijn zit Beeld © EditieNL

Een fris broodje tonijn als lunch, met een augurkje of kappertje erop: wie eet het niet? Maar wat eet je eigenlijk? In een Amerikaans broodje tonijn van Subway werd – na DNA-onderzoek – geen DNA van tonijn aangetroffen. Hoe zit dat hier?

De Amerikaanse broodjesketen werd in Californië voor de rechter gesleept omdat er geen tonijn in twee onderzochte broodjes tonijn bleek te zitten. Na de berichtgeving over de rechtszaak besloot een reporter van The New York Times zelf op onderzoek uit te gaan en wat bleek: van het beleg van de onderzochte broodjes kon geen duidelijk DNA van tonijn worden gevonden. Dat betekent dat het er niet in zit óf dat het zo erg bewerkt is dat het niet meer herkend wordt.

Subway
Lees ook:
Subway zet broodje met veganistische gehaktballen op menu

Subway Nederland laat in een reactie weten dat de broodjes tonijn in Nederland gemaakt worden met 100 procent vrije school gestreepte tonijn. Toch wekt het Amerikaanse onderzoek argwaan. Zo ook bij chefkok London Loy. "Ik betwijfel of bedrijven honderd procent tonijn gebruiken in hun salades. Ik denk dat er ook bedrijven zijn die het faken', zegt hij tegen EditieNL. "Tegenwoordig zijn de technieken zo goed om het na te maken."

EditieNL liet drie broodjes tonijn onderzoeken om te kijken of er daadwerkelijk vis in zit. Een broodje van Subway, een broodje van een broodjeszaak en een broodje tonijn van de visboer.

Japanner
Lees ook:
Japanner koopt blauwvintonijn voor 2,7 miljoen euro: 'Waarschijnlijk teveel betaald'

Het DNA van de broodjes werd onderzocht door Harm Janssen van TLR international laboratories.

Vis DNA

"Ik ben benieuwd. Ik denk niet dat het tonijn is, ik vertrouw het niet helemaal", zei Janssen tegen EditieNL toen we de broodjes brachten voor onderzoek. Maar niets bleek minder waar. De broodjes werden allereerst onderzocht om te zien of het aangetroffen DNA ook echt het DNA van een vis was. En dat bleek inderdaad het geval. Vervolgens werd er gekeken of het ook DNA van tonijn was.

"We zagen in alle drie de broodjes al vrij snel dat het DNA inderdaad van een vis was", zegt Janssen. "Het bleek ook in alle drie de broodjes om DNA van tonijn te gaan." Die uitkomst verraste hem wel.

"Ik had niet verwacht dat het echt tonijn zou zijn. Wel zagen we dat het broodje van de visboer een hoger gehalte tonijn DNA bevatte. Dat zou kunnen betekenen dat het beleg van de broodjes van de broodjeszaken iets meer bewerkt is." Die bewerking kan ook betekenen dat het om gekookte tonijn gaat of dat er meer mayonaise is gebruikt. Wat er ook in zit: het is gelukkig wel tonijn.