Ga naar de inhoud
'On bended knee is no way to be free'

Tattoo met indrukwekkend levensmotto Peter R. de Vries

De tatoeage van Peter R. de Vries Beeld © ANP

Peter R. de Vries had geen beveiliging bij zich toen hij gisteren de studio van RTL Boulevard verliet en neergeschoten werd. De misdaadjournalist liet vaker in interviews weten dat hij in vrijheid wil leven en onderstreepte regelmatig het motto van zijn vader: 'liever staande sterven, dan op je knieën leven'. Iets wat zo belangrijk voor hem is, dat hij zelfs een tatoeage heeft met een quote die daarvan is afgeleid. Waar komt dat motto vandaan?

"On bended knee is no way to be free", staat op de kuit van De Vries getatoeëerd. "Het wil zeggen dat we aan niemand ondergeschikt zijn. Dat niemand ons kan overheersen. Dat wil zeggen dat we nooit ever, never iemands slaaf zijn", vertelde de misdaadverslaggever tijdens een speech in 2016 over zijn tatoeage.

En dat past goed bij het motto waar hij de quote op inspireerde, en wat volgens hem het levensmotto van zijn vader was: 'liever staande sterven, dan op je knieën leven'. 

'Gebukt door het leven'

Dat motto is te herleiden naar sociale activist Emiliano Zapata, vertelt cultureel antropoloog Wil Pansters. Zapata was een sociale activist die tijdens de Mexicaanse Revolutie bekend werd. "Hij kwam op voor de boeren en maakte zich sterk voor landhervorming, en streefde naar vrijheid rondom het politieke systeem waarmee hij is opgegroeid. Zapata werd al vrij snel vermoord."

"Het motto is bijna de letterlijke vertaling van een Spaanse uitspraak van Zapata", zegt Pansters. Het betekent volgens hem het volgende: "Als je gedwongen bent om geknield of gebukt door het leven te moeten, en je mond niet open mag doen (letterlijk of figuurlijk), dan kun je nooit vrij zijn."

Peter
Lees ook:
Peter R. de Vries kende de risico's, maar 'wilde geen beveiliging'

Een uitspraak met een diepe waarde, zegt Pansters. "Uit de uitspraak komt naar voren: vrijheid is zo belangrijk, dat niemand jou kan overheersen. Vrijheid kan niet samengaan met een geknechte samenleving."

De video waarin De Vries over het motto praat, wordt sinds de aanslag veel gedeeld. Hij laat tijdens die speech ook de tatoeage zien, die op zijn kuit zit. Volgens Ralph van Tattoo Bob in Rotterdam een plek waar veel mensen tatoeages laten zetten die persoonlijk voor ze zijn. "Het zijn persoonlijke spreuken die echt goed bij ze passen. Dan laten ze het vaak ook tatoeëren op een plek die je niet direct ziet, zoals op je benen of de binnenkant van je arm. Omdat het echt iets voor jezelf is."