Overvolle dierenpensions

Hondenhotels volgeboekt: 'Het is wekenlang superdruk'

06 juli 2021 17:12 Aangepast: 07 juli 2021 11:16
Annemiek Musters bij het buitenverblijf van haar dierenpension Beeld © EditieNL

Er kan geen hond meer bij. De dierenpensions zitten deze zomer overvol en moeten zelfs nee verkopen. De oorzaak? Meer mensen hebben een hond gekocht in coronatijd én we gaan nu weer massaal op vakantie. Maar waar laat je dan je hond als je op vakantie gaat deze zomer?

Een weekje vakantie zit er voor de medewerkers van Dierenpension Annemiek in ieder geval niet in. Zij zitten in de zomerperiode – 24 juli tot en met 5 september – helemaal volgeboekt. "Deze zomer doen we echt een beroep op ons personeel en op vakantiekrachten, anders red je het niet. Het is vijf weken lang superdruk", vertelt eigenaresse Annemiek Musters aan EditieNL.

Enorme drukte

In de zomerperiode is het altijd druk in de pensions. "Het is drukker dan vorig jaar en ook dan voor de coronatijd. Vorige zomer hebben we uiteindelijk ook een goed seizoen gedraaid, maar toen gingen mensen korter weg en bleven ze in eigen land", vertelt ze. Dat zien ook veel andere dierenpensions, blijkt uit een rondgang van EditieNL. Maar vol is vol.

Voor de coronacrisis waren er zo'n 1,7 miljoen honden. Inmiddels zijn dat er 1,9 miljoen, blijkt uit onderzoek van brancheorganisatie Dibevo. Dat betekent een stijging van 11,8 procent.

25 procent van de hondenbezitters brengt zijn dier in vakantietijd onder bij familie, buren en kennissen. Ruim 33 procent neemt de hond mee op vakantie. 10 procent laat de hond logeren in een dierenpension. De rest van de hondenbezitters gaat niet op vakantie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Angst voor meer bijtincidenten door wachtrijen puppycursus

Naast het dierenpension heeft Annemiek ook een dagopvang. "Ook in de dagopvang loopt het heel hard. Nu mensen weer naar kantoor gaan, willen ze hun hond voor een dagje onderbrengen." Dat komt vooral doordat mensen sinds de coronacrisis een hond hebben aangeschaft.

In totaal heeft Dierenpension Annemiek plek voor honderd honden tegelijk, maximaal vijftig katten en maar een paar plekjes voor vogels. Qua grootte is het een gemiddeld pension. Op dit moment zijn er veertig tot vijftig honden. De echte drukte moet dus nog beginnen.

Tips

Dat het iedere zomer druk is bij dierenpensions komt volgens Carmen Silos van de Dierenbescherming doordat we niet zo veel pensions hebben in Nederland. "Ik vind het een goed teken dat mensen hun hond naar een pension brengen, er niet afstand van willen doen en naar het asiel brengen", vertelt ze aan EditieNL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wel of niet boeken voor de zomervakantie? 'Wij wagen de gok'

Nu zoveel pensions vol zitten, blijven er weinig alternatieven over. "Misschien de hond toch onderbrengen bij familie, vrienden of kennissen. Ze moeten creatief zijn. Je kunt ook proberen je hond mee te nemen op vakantie of een pension verder van huis te zoeken."

Checken

Toch moeten we waakzaam blijven, volgens Silos. Nu steeds meer mensen een hond aanschaffen, kunnen ook de pensions als paddenstoelen uit de grond springen. "Check goed of een pension waar kan maken wat ze beloven. Voor een volgende vakantie: probeer goed na te denken of je hond mee kan of niet. Zo niet? Boek eerder een pension zodat je zeker weet dat er plek is."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore