Viral

Blessures door danstrend TikTok: 'Je hebt geen begeleiding'

06 juli 2021 11:37 Aangepast: 06 juli 2021 12:24
Verslaggever Annemarie probeerde de work-out uit Beeld © EditieNL

Een bijzondere danstrend gaat viral op TikTok: je moet je buik op de maat van de muziek bewegen en daarmee zou je veel vet verbranden. Het klinkt te mooi om waar te zijn en dat is het ook. Dit soort trends op TikTok kunnen juist een bron van blessures zijn.

Personal trainer Carlos Lens ziet ook dat veel mensen hun sportoefeningen op de app zoeken. "Dan zien ze een fitboy of fitgirl een hele zware oefening doen en denken ze dat ze het ook kunnen."

En dat is volgens de trainer vaak niet zo. Goede begeleiding bij het sporten is belangrijk, en die heb je op TikTok niet. "Bij dit soort challenges of work-outs heb je totaal geen goede begeleiding en worden belangrijke dingen niet besproken", zegt Lens. De danstrend is volgens hem niet goed voor je onderrug.

Tekst loopt door onder video

De claims van sommige filmpjes op TikTok zijn daarnaast ook nog eens onzin, zegt de personal trainer. Het dansje uit bovenstaande video zal je buikspieren weinig goed doen. "Wat ze claimen is niet waar. Op deze manier ga je echt geen vet verbranden. Zo plaatselijk gaat dat helemaal niet", aldus Lens.

En er zijn meer challenges op social media die Lens niet aanraadt. De WAP-challenge bijvoorbeeld, waarbij mensen een ingewikkelde choreografie uit een videoclip nadoen. "Dat is ook zo'n rare work-out waarbij je echt je spieren flink kan verrekken. Dat is een tricky iets. Dat moet je echt naar je volgers communiceren."

Challenges nadoen

Maar hoe komt het dat we die filmpjes toch massaal nadoen? Volgens TikTok-expert Joey Scheufler is de app zo gemaakt dat mensen op deze manier reageren. "Je wordt eigenlijk bijna gedwongen om de oefening over te nemen of na te doen. Je hebt daar verschillende functies voor", legt hij uit.

"Zo heb je de duetfunctie, dan kun je jezelf naast de originele video invoegen. Maar je hebt ook een functie waarbij je jezelf aan het einde van de originele TikTok kan invoegen." Zo kun je dus laten zien of je een oefening of challenge zelf ook kan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Realityserie met TikTokkers, maar wie kent ze eigenlijk? 'Ouders hebben geen idee wie ik ben'

Je kunt ook nog een filmpje posten als reactie op een video. "De TikToks van de work-outs gaan dus ontzettend snel rond omdat je zo snel en op zulke verschillende manieren erop kan reageren", vervolgt Scheufler.. "Het dwingt je bijna de work-outs ook te proberen en er zelf een TikTok van te maken."

Maar die extreme oefeningen of heftige dansjes? Die kun je als het aan de personal trainer ligt dus beter links laten liggen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore