Verkeersveiligheid

Bermmonument belangrijk voor nabestaanden: 'Jaren voor geknokt'

05 juli 2021 15:55 Aangepast: 05 juli 2021 16:08
Beeld ter illustratie Beeld © iStock

Er moeten nieuwe regels opgesteld worden over bermmonumenten. Dat vinden de Groningse gemeente Het Hogeland en de Drentse gemeente Borger-Odoorn om te voorkomen dat de herdenkingsplekken de verkeersveiligheid in gevaar brengen. Maar volgens nabestaanden mag hier niet te licht over gedacht worden. "Ik heb jarenlang voor dit monument geknokt."

In een nieuw groenbeleidsplan schreef Het Hogeland om bermmonumenten voortaan te verbieden. Ze zouden volgens het college leiden tot gevaarlijke situaties. Na onbegrip van nabestaanden is de gemeente er inmiddels op teruggekomen. Het gaat nu vooral om het maken van duidelijke afspraken. "Als de wens voor een monument er is, komen we graag in contact met de nabestaanden", laat wethouder Theo de Vries weten aan RTV Noord.

Parkeren

Of een monument wel of geen goed plan is hangt erg af van de locatie, denkt Jeroen Stegeman, senior adviseur verkeer en vervoer bij Arcadis. "En of mensen er bijvoorbeeld met de auto bij gaan parkeren", zegt hij tegen EditieNL. "Gemeentes zijn huiverig voor mensen die de auto in de berm zetten om een kaarsje te plaatsen en iemand te herdenken. Dan ben je opnieuw de verkeersveiligheid in gevaar aan het brengen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Weer een nieuw oorlogsmonument: 'Je moet het oude weer nieuw maken'

Toch moeten wegbeheerders hier niet te makkelijk over denken. "Zij moeten niet alleen maar aan de veiligheid denken en voorbijgaan aan het rouwverwerkingsproces van de nabestaanden. Voor hen is het belangrijk om zo'n monument te hebben, het liefst op de plek van het ongeluk."

Zoon overleden

Hoe belangrijk het is om een gedenkplek te hebben weet Piet Stevens. Hij verloor in 1999 zijn zoon als gevolg van een auto-ongeluk in Rotterdam. "Raymond reed weg bij een stoplicht richting de Maastunnel, terwijl er een tegenligger op hem afkwam. Die was strontlazerus en boorde zijn wagen in de auto van mijn zoon", vertelt Stevens aan EditieNL.

Raymond zat met drie andere jongens in de auto. Eén daarvan was op slag dood. De anderen waren zwaargewond. "De politie stond bij ons voor de deur om ons op te halen. Ik ging kapot. Raymond was nog niet overleden, maar toen ik hem zag wist ik dat het niets meer werd. We waren ons kind kwijt." De andere twee vrienden hebben het ongeluk overleefd.

Monument

Na de dood van zijn zoon heeft Stevens zich hardgemaakt voor een verkeersmonument als aandenken. Achttien jaar geleden was het zover: er werd een steen met koperen plaatjes met namen boven op de Maastunnel geplaatst. "Ik heb er jaren voor moeten knokken, maar het is gelukt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Plaats spiegels op monumenten om bezoekers met zichzelf te confronteren'

Hij komt er nog steeds graag. Het bovenste deel van het monument, boven de tunnel, kan hij op eigen gelegenheid bezoeken. Het onderste deel niet. "Dat is te gevaarlijk. Daarvoor moet het verkeer stilstaan. Ik heb het op 28 november, de datum van het ongeluk, nog gedaan onder begeleiding van de politie."

Gesprek aangaan

Arcadis-adviseur Stegeman denkt dat het, net als in het geval van Stevens, goed is als autoriteiten en nabestaanden samenwerken. "Door het gesprek aan te gaan kun je samen een locatie bepalen die voldoet aan het belang van de verkeersveiligheid en die daarnaast goed voelt voor de nabestaanden."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore