Uit de hand gelopen hobby

Patrick (43) heeft zijn tuin omgebouwd tot Efteling: 'Nu nog de rest van het huis'

03 juli 2021 09:00
Patrick is voorlopig nog niet klaar met zijn Eftelingproject

Van bewegende kabouters tot muizen en muziekjes: je vindt het allemaal in de tuin van Patrick Pijman (43) in Ridderkerk. De Eftelingfanaat bouwt al jarenlang zijn favoriete pretpark na. "We doen het voor de kinderen, zeggen we."

Het begon allemaal met een heks die Patrick voor de grap aan de deur van zijn schuur had gemaakt. "Maar toen die heks er was, wilde ik ook een bewegende kabouter. En Anton Pieck-muizen. En zo liep het al snel uit de hand", vertelt hij aan EditieNL.

Intensief

Inmiddels is de schuur volledig omgebouwd. "Ik heb er jarenlang, avond na avond aan gewerkt. Er zitten ontzettend veel uren in. En geld, dat ook. Gelukkig heb ik niet bijgehouden hoeveel", lacht Patrick, die overdag werkt als accountmanager bij een groothandel.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Monsieur Cannibale verdwijnt uit Efteling: 'Iedereen moet zich welkom voelen'

Hij heeft elk element tot in detail uitgedacht. "Alles is computergestuurd, met ingewikkelde codes. Je kunt je geen foutje permitteren. De basistechniek heb ik geleerd van twee professionele modelleurs."

Toen de schuur eenmaal af was, was de rest van de tuin aan de beurt. "We hebben een volière waar ik het logo van de Vogelrok op heb gemaakt. Zelfs het hok van onze konijnen is onder handen genomen. Zij zijn trouwens ook vernoemd naar Eftelingfiguren: Jokie van Carnaval Festival, en Joost van Raveleijn. Dat zijn de favoriete figuren van onze zonen."

Het hok van Jokie en Joost Het hok van Jokie en Joost

Het houdt niet op

Inmiddels wordt ook het huis onder handen genomen. "Daar staat nu een vitrinekast met oude priegeldingetjes van de Efteling. Als je er langsloopt gaat er een schatkist open en hoor je het geluid van Ezeltje Strekje. En mijn nieuwste creatie: een koekoeksklok waar een muis uitkomt die zijn tong uitsteekt."

Of zijn huis binnenkort compleet is getransformeerd tot mini-Efteling? "Ik sluit het niet uit", lacht hij. "Het probleem is dat niet alleen mijn kinderen het geweldig vinden, maar mijn vrouw ook. Dus ik word door niemand tegengehouden. Ik droom nu al van de volgende projecten, waaronder een Holle Bolle Gijs."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore