Campagne gevaarlijke woonsituaties

Seb (22) overleed na val uit raam: 'Zoiets mag nooit meer gebeuren'

02 juli 2021 17:09 Aangepast: 02 juli 2021 18:21
Vrienden van Seb delen flyers uit voor de campagne. Beeld: Jakob van Vliet Beeld © Jakob van Vliet

De 22-jarige student Seb Waterreus overleed in mei na een val door een raam vanaf drie hoog in Amsterdam. Het raam was van enkel glas en er was geen valbescherming of brede vensterbank aanwezig. Familie en vrienden van Seb zijn nu een campagne gestart om mensen te waarschuwen voor dit soort gevaarlijke woonsituaties. "We willen dat zo'n vreselijk ongeluk als dat van Seb nooit meer hoeft te gebeuren."

Per jaar vallen meer dan 210 mensen uit het raam. Daarvan overlijden er zeventien als gevolg van de val, blijkt uit cijfers van Stichting VeiligheidNL. Afgelopen juni overleden er nog twee tieners na een val van dak in Amsterdam. In maart raakte een man in Naarden ernstig gewond na een val uit een raam. En vorig jaar maart overleed een kind na een val uit het raam in Wageningen. 

Regels

Kortom, het ongeluk met Seb staat niet op zich. Om meer gevallen in de toekomst te voorkomen, hebben zijn familieleden en vrienden een campagne opgezet. Hiermee vragen ze aandacht voor de slechte veiligheid van veel woningen. "Ze willen vastgoedeigenaren erop attenderen dat alleen het volgen van de regels niet voldoende is. Dat ze voor de veiligheid meer moeten doen dan in het bouwbesluit staat", vertelt advocaat van de familie, Marcel Cohen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rabobank wordt huisbaas: gaat 12.000 woningen bouwen

"Er is niet veel voor nodig om door enkel glas te gaan, er tegenaan leunen is al voldoende. Alsjeblieft, bescherm jezelf en zorg dat je doorvalbescherming en brede vensterbanken voor je ramen hebt", schrijft de familie van Seb op Instagram.

Regels

Bouwinspecteur Frank Dubbeldam van Het Inspectiehuis controleert woningen op veiligheid. "Allereerst kijk ik naar de hoogte van de ramen en of er borstwering aanwezig is. Daar zijn gewoon regels over. Op de begane grond zijn die minder streng. Als je dan valt, is het op straatniveau", zegt hij tegen EditieNL.

Inspecteur Frank Dubbeldam Inspecteur Frank Dubbeldam

Dubbeldam komt maar weinig woningen tegen die niet aan de eisen voldoen. "De borstwering is meestal hoog genoeg", zegt hij.

Niet veilig genoeg

Toch is dat volgens advocaat Cohen niet genoeg. "Deze borstweringen moeten zestig centimeter hoog zijn, maar dat maakt ze niet veilig. Een vastgoedeigenaar moet niet op basis van het bouwbesluit bouwen." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gekte op woningmarkt, maar ook huizen al jaren te koop: 'Daar liggen kansen'

Volgens hem moeten eigenaren van gebouwen zorg dragen voor de staat van het gebouw. En dat er geen gevaar is voor de bewoners van het huis. "Een oplossing zou een doorvalstang zijn." Die voorkomt dat mensen uit een raam kunnen vallen. Op veel plaatsen is hij al verplicht.

Dakterras

Volgens inspecteur Dubbeldam schort het regelmatig aan de veiligheid van dakterrassen. "Je hebt weleens van die hekwerken waarbij je denkt: nou ik moet niet te veel leunen, want dan breken ze. Of ze ontbreken helemaal."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore