Mishandeling

Twee van de tien eendjes hebben cassis-incident overleefd: uitgezet in natuur

02 juli 2021 13:03 Aangepast: 02 juli 2021 14:13
De twee mishandelde eenden in de opvang Beeld © EditieNL

Twee van de tien eendjes die in mei werden mishandeld in Uden hebben het drama overleefd. Hun moeder werd overgoten met cassis terwijl ze zat te broeden, waarna twee tieners de eieren kapot gooiden. Twee eendjes zijn ondanks het geweld uitgegroeid tot gezonde eenden. Zij zijn donderdag vrijgelaten.

De jonge eenden hebben na de mishandeling twee maanden gerevalideerd bij Vooropvang de Maashorst in Schaijk. Een van de twee eenden heeft lang met een scheef kopje gelopen door het kapotgooien van de eieren. "Na vier weken trok het bij en liep bij helemaal recht. Hij schéúrde door het verblijf heen. Dieren hebben een veel krachtiger herstelproces dan mensen", vertelt eigenaresse Sharon van Offeren aan EditieNL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Drie dierenmishandelingen in Uden in twee dagen: minimaal zeven eenden dood

"De vrijlating ging ontzettend goed", vertelt Sharon. "Ze liepen zoals verwacht direct het water in. Vanochtend ben ik weer even gaan kijken en ze eten al minder van het voer dat wij neerleggen. Dat betekent dat ze voor hun eigen voedsel zorgen." 

Bekijk hier de video van de vrijlating:

Daders

De tieners hebben zich gemeld bij de politie en schuld bekend. Bureau Halt stelde Sharon voor om de jongens een excuusbrief te laten schrijven. Dat vindt zij een te milde straf: "Ik heb liever dat ze me hier een belofte komen doen dat het nooit meer gebeurt. Een brief schrijven is makkelijker dan tegenover iemand komen zitten", vertelt ze. De jongens gaan nu in gesprek met Bureau Halt over hun gedrag.

Meer mishandelingen

Ondertussen loopt het aantal mishandelingen in de buurt verder op. "Laatst is een eend uit een rijdende auto gesmeten. Die brak twee pootjes." Sharon ziet ook veel duiven in de opvang terechtkomen: ''Vleugels en pootjes bij elkaar gebonden met plakband en touwtjes. Echt afschuwelijk, doe normaal", vertelt ze woedend.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore