Militaire satelliet

Defensie de ruimte in: wat hebben we daar te zoeken?

30 juni 2021 17:54 Aangepast: 30 juni 2021 18:00
De satelliet voor die de ruimte in ging Beeld © Ministerie van Defensie

Ter land, ter zee en in de lucht en nu ook in de ruimte. In de Amerikaanse Mojavewoestijn werd vandaag de eerste Nederlandse militaire nanosatelliet gelanceerd. Hiermee zijn we niet langer afhankelijk van satellieten van andere landen, die al wel in de ruimte aanwezig waren. Waarom is het zo belangrijk dat wij dat ook zijn?

Het was een spannende dag voor satellietbouwer Stefano Speretta van de TU Delft, die meewerkte aan het project. "Dit is mijn eerste militaire satelliet. Ik vond het heel spannend om deze te bouwen", vertelt hij aan EditieNL.

De satelliet, genaamd BRIK-II, is zo groot als een paar melkpakken. Hij heeft meerdere functies. "De satelliet kan onafhankelijk van andere satellieten informatie sturen naar de luchtmacht. En dat is belangrijk want je wil niet afhankelijk zijn van satellieten van bijvoorbeeld de Verenigde Staten", vertelt Speretta.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eerste Nederlandse militaire nanosatelliet in baan om aarde gebracht

Daarnaast kan deze satelliet de atmosfeer meten. "Stel er gebeurt iets in de atmosfeer waardoor radiosignalen niet goed door kunnen komen, dan kan deze satelliet dit opvangen." De derde functie is het opvangen van radiosignalen. Maar welke signalen dat zijn, weet Speretta niet.

"Het is allemaal heel mysterieus. Ik weet bijvoorbeeld niet precies wat er met de informatie wordt gedaan die deze satelliet kan opvangen. Als je een gewone satelliet bouwt, weet je precies wat-ie allemaal kan, maar dat is hier anders", vertelt de bouwer. Zo mag hij ook niet vertellen hoe de satelliet precies kan meten en waren de bouwers niet bij alle testen aanwezig.

Krijgsmacht in de ruimte

De luchtmacht ziet het lanceren van de kleine satelliet als een mijlpaal. Want als je niet in de ruimte aanwezig bent, dan ben je geen serieuze krijgsmacht. "Het is heel belangrijk om in de ruimte krijgsmacht in te zetten om domeinen op het land, de lucht en op het water te beschermen en in de gaten te houden", zegt strategisch analist Patrick Bolder van denktank HCSS.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Satellietschotels Burum voorlopig niet weg vanwege 5G'

Daarom is de lancering volgens hem erg belangrijk, omdat Nederland nu ook militair actief is in de ruimte. Nederland is er erg laat mee, want andere landen zijn al actief in de ruimte. "Engeland, Frankrijk en de Verenigde Staten hebben space force opgenomen binnen hun militaire organisatie. "Ook de Russen, Chinezen, Italianen, Indiërs en Duitsers zijn er al actief. "De ruimte is van iedereen, maar het raakt er voller en voller." Dat Nederland zich nu pas in dat rijtje voegt, heeft met budget te maken.

Geen oorlog

De nanosatelliet moet het werk van de luchtmacht makkelijker maken. Bolder: "Stel je wilt precies bombarderen dan heb je een GPS-signaal nodig en dat kan deze satelliet geven. Zo krijg je geen nevenschade. Daarnaast kan hij ook heel veilig informatie sturen. Dat is heel belangrijk voor de politieke en militaire besluitvorming, zodat je zeker weet dat de informatie integer is en dat niemand ermee heeft geknoeid."

En hoewel er nu geen oorlog in de ruimte wordt gevoerd, is er wel spanning volgens Bolder. "Landen laten hun spierballen zien. Ze zeggen daarmee: ook al ben je in de ruimte, betekent het niet dat je veilig bent", legt hij uit. "Zo heeft Rusland onlangs laten zien dat ze hun satellieten heel dichtbij andere satellieten kunnen laten zweven. Dit betekent dat ze andere satellieten kunnen beschadigen en vernietigen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore