Hoogte inschatten

Met de vrachtwagen klem onder een viaduct: 'Meten is weten'

03 juli 2021 11:00
Richard Hellemons in zijn vrachtwagen Beeld © EditieNL

Het wordt bijna saai: voor de twaalfde keer in twee jaar tijd is een vrachtwagen onder hetzelfde viaduct in Nijmegen vastgereden. Vrachtwagenchauffeurs lijken vaker de hoogte van hun voertuig te onderschatten, blijkt uit cijfers van Rijkswaterstaat. Maar hoe moeilijk is dat nou écht?

Het viaduct bij de Weurtseweg in Nijmegen zorgt dus vaker voor inschattingsproblemen, ondanks verschillende waarschuwingsborden en rood-witte strepen aan de bovenzijde van het viaduct. "Je moet goed rekening houden met viaducten. Het staat wel aangegeven, maar soms wel erg laat. Dat betekent dat je altijd goed moet blijven kijken", vertelt Richard Hellemons van Verkeersschool Nelen.

Inschattingsfout

Inschatten hoe hoog iets is, is volgens wiskundedocent Menno Lagerwey niet makkelijk. "Vooral als dingen op een hele andere hoogte zitten dan jijzelf. Wiskunde komt dan goed van pas. Als je in de boeken van de tweedeklassers kijkt, zie je de stelling van Pythagoras. Daarbij gebruiken ze vaak het voorbeeld van een vrachtwagen die onder een brug door moet", vertelt hij aan EditieNL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Elektrische 50-tons vrachtwagen voor het eerst Nederlandse weg op

"Als je een assenstelsel zou tekenen, dan kan je een formule maken en uitrekenen wat de hoogte is." Dat lijkt alleen nogal onmogelijk als je in een vrachtwagen zit. Daarom moeten we gebruik maken van dingen die we kennen: "Als ik in de woonkamer sta, heb ik nog wat ruimte boven mijn hoofd. Dan weet ik dat de eerste verdieping ongeveer 2,50 meter is. Aan de hand van de hoeveelheid verdiepingen kan je weer de hoogte van je huis inschatten."

Oplossing?

Als een vrachtwagenchauffeur bij het viaduct aan komt rijden, is het al te laat als hij of zij ter plekke nog moet inschatten of het past. "Mijn ultieme tip: ga goed voorbereid van huis. Weet hoe hoog de viaducten zijn die je tegenkomt en hoe hoog je eigen vrachtwagen is, dan komt het goed", vertelt Lagerwey.

Daar sluit Hellemons zich bij aan. "Je moet niet gokken als je het niet weet. Meten is weten en anders moet je het er niet op wagen. Daarnaast moet je de hoogte, lengte en breedte van je eigen vrachtwagen weten én de buurten waar je niet doorheen kan uit je hoofd leren."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore