Dermatologen bezorgd

Sproeten tatoeëren of juist weg laten halen: 'Vlekjes horen erbij'

29 juni 2021 11:07 Aangepast: 05 juli 2021 11:17
Isabella Levels in haar salon IZZI Brows Beeld © EditieNL

Veel mensen hebben ze: moedervlekken en sproetjes. Maar niet iedereen is daar tevreden mee. De Nederlandse Vereniging voor Dermatologie maakt zich zorgen over de toenemende vraag naar huidbehandelingen. Vooral moedervlekken en sproetjes moeten het ontgelden. En dat is onzin, vinden dermatologen. We moeten minder onzeker zijn over onze huid.

Deze worsteling naar perfectie heeft twee kanten. Er is ook een omgekeerde trend gaande: zo laten steeds meer mensen sproetjes bij zichzelf in het gezicht tatoeëren. "Sproetjes maken je gezicht wat jeugdiger, frisser en mensen vinden het schattig staan. Het is natuurlijk een van de zeven schoonheden", vertelt Isabella Levels van IZZI Brows aan EditieNL.

Tatoeëren

Anderhalf jaar geleden begon Levels als eerste in Nederland met het tatoeëren van sproetjes bij mensen. "Ik zag het voorbij komen bij iemand die ik ken uit Amerika en het zag er mooi uit. Ik dacht: dat wil ik ook leren en toen heb ik het bij mezelf gedaan. Inmiddels wordt het steeds populairder en leer ik anderen hoe ze sproeten moeten tatoeëren."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Permanente Snapchat-filter door chirurg: 'Ze willen echt op hun filter lijken'

Levels werkt met permanente make-up, dat werkt iets anders dan tatoeëren. "Permanente make-up wordt in de eerste huidlaag geplaatst en is dus vrij oppervlakkig. Een tattoo in de derde huidlaag. Het is daarom minder permanent dan een tattoo en blijft zo’n drie jaar zitten."

Moedervlekken

We willen dus sproeten of we willen er juist vanaf. Sinds Petra Dikrama dermatoloog is, is er altijd vraag naar het verwijderen van moedervlekken en sproeten. Dat heeft volgens haar verschillende redenen: "Sommigen zijn bang dat de moedervlek kwaadaardig wordt. Bij zo'n verdenking vind ik het een ander verhaal", vertelt ze aan EditieNL.

Vanuit cosmetisch oogpunt is de dermatoloog niet te spreken over de ontwikkelingen. "Hou van je huid, vlekjes horen erbij. De een heeft nou eenmaal meer aanleg voor moedervlekken dan de ander. Als je een moedervlek weg laat halen, krijg je littekens op de plaats waar is gesneden. Dat is ook écht niet mooi."

Zonneschade

Buiten de aanleg die je hebt voor het krijgen van moedervlekken en sproeten, speelt er nog iets mee: de zon. "Sproetjes zijn gewoon zonneschade. Niemand wordt geboren met sproetjes, het is een hele vroege vorm van zonneschade. Roodharigen hebben extreem gevoelige huid, daarom maken zij sneller sproetjes aan dan anderen", vertelt Dikrama.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rare plek? Zo herken je een kwaadaardige moedervlek

De dermatoloog van het Erasmus MC raadt het tatoeëren van sproetjes af. "Het is nu een modetrend, maar je weet niet hoe het over een aantal jaar is."

We moeten onze imperfecties meer accepteren. Sociale media spelen een grote rol als je kijkt naar de ontwikkeling hiervan. "Als je kijkt naar hoe veel Nederlanders kunsthaar hebben. Datzelfde geldt voor wimperextensions. Het is maakbaarder geworden en alles is mogelijk. Iedereen wil op elkaar lijken. Houd je eigenheid", is haar advies.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore