Huidvaccinatie

Jongeren gezocht voor coronaprik met korte naald: 'Je krijgt 210 euro'

28 juni 2021 18:09
De naald is maar 1,4 millimeter

Ben jij tussen de 18 en 30 jaar en nog niet gevaccineerd tegen het coronavirus? De Universiteit Leiden en het Twentse bedrijf U-Needle zijn met spoed op zoek naar mensen die mee willen werken aan een onderzoek en zich hiervoor willen laten prikken met het Moderna-vaccin. Je kunt er zelfs 210 euro mee verdienen.

De prik wordt gezet met een bijzondere naald die maar 1,4 millimeter lang is. Hiermee wordt niet in de spier, maar in de huid gespoten. "In de huid zit je immuunsysteem en daarom is het juist effectief om de prik daar te zetten", vertelt Jeroen Wissink, directeur van U-Needle, aan EditieNL. 

"Als je in de spier prikt, dan moet eerst een reactie op gang komen en dan moet het immuunsysteem zich naar de spier bewegen. In de huid prikken is dus effectiever", legt hij uit. "Vroeger werd het pokkenvaccin ook onder de huid aangebracht, met kwastjes." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vaccinatiebereidheid niet in alle landen groot, en dat heeft gevolgen voor ons

Bij deze prikmethode wordt een kleinere hoeveelheid vaccin ingespoten. Er kunnen vijf keer zoveel doses uit een potje gehaald worden. 

Wetenschappelijk onderzoek

De onderzoekers zoeken minimaal vijftig mensen tussen de 18 en 30 jaar. In eerste instantie waren er genoeg aanmeldingen, maar de vrijwilligers hebben zich massaal afgemeld nadat ze via het reguliere vaccinatieprogramma eerder aan de beurt konden komen.

Die 210 euro is bovendien ook niet zomaar verdiend. "Vooraf moet je naar het LUMC om te testen of je geen corona hebt gehad. Daarna krijg je de vaccinatie en daarna moet je nog een keer terugkomen voor een bloedonderzoek om te meten of het effectief is geweest."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Is het coronavaccin minder effectief bij mensen met obesitas?

Je krijgt dus niet meteen een vaccinatiebewijs – dat duurt nog zeker een à twee maanden. "We zoeken dus mensen die niet per se naar het buitenland willen en willen bijdragen aan wetenschappelijk onderzoek."

Haast

Wissink hoopt zo snel mogelijk vijftig mensen te vinden. "Het is heel urgent. Het onderzoek start deze week, dus we hebben nu echt mensen nodig. Als we niemand vinden, dan valt het onderzoek in het water." Hier kun je je aanmelden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore