Ga naar de inhoud
Oude onderdelen

Hennie koopt tweedehands pretpark: 'Weet niet eens wat het allemaal is'

Hennie van der Most bouwt een pretpark in Rotterdam Beeld © ANP / Frank de Roo

De nieuwste aanwinst van ondernemer Hennie van der Most is geen doorsnee aankoop: hij heeft de attracties van een pretpark in Duitsland op de kop getikt. De onderdelen laat hij naar Nederland vervoeren, waar hij Attractiepark Rotterdam opzet. Kan dat zomaar, een pretpark beginnen?

Hennie van der Most kreeg onlangs een bijzonder telefoontje: hij mocht voor een prikkie de onderdelen van het inmiddels niet meer bestaande Space Park in het Duitse Bremen overkopen. "Ik besloot het gewoon te doen", vertelt hij aan EditieNL. "Het materiaal is dertien jaar oud, maar heeft heel lang in opslag gelegen. De man die de opdracht had om het te verkopen, is overleden. Toen is het een beetje vergeten."

Verrassing

Zeventig vrachtwagens vol én speciaal transport vol met attracties, simulatoren en 4D-theaters zijn onderweg naar Rotterdam, waar de boel dinsdag aankomt. "Ik weet nog steeds niet wat er precies allemaal aankomt. Het is echt een snoeptrommel." 

Nintendo
Lees ook:
Nintendo opent komend voorjaar eigen deel van pretpark

De attracties komen goed van pas voor Attractiepark Rotterdam, dat Van der Most bouwt en jaarlijks 200.000 bezoekers moet gaan trekken. "Er komt veel kijken bij het opzetten van een pretpark, maar het is mijn hobby. Ik vind het mooi."

Koopje?

Hoeveel de ondernemer heeft betaald voor het tweedehands pretpark, kan hij niet met ons delen. Maar het loopt in de miljoenen, zegt hij. "In verhouding is dat weinig." Toch heeft hij meer geld uitgegeven dan hij van tevoren heeft begroot. "Ik heb gezegd dat ik 10 miljoen zou investeren, ik zit nu al op 25 miljoen. Ik heb nu genoeg spullen, maar je weet het nooit. Misschien krijg ik weer een aanbieding van iemand."

Pretpark bouwen

Veel mensen dromen ervan, maar weinigen lukt het om écht een pretpark in Nederland te realiseren. Om de bouw te laten slagen is een aantal dingen belangrijk, weet pretparkdeskundige Goof Lukken. "Veel mensen kunnen een idee verzinnen, maar anderen moeten het ook leuk vinden", begint hij. "Bovendien moet je geld hebben. Echt miljoenen."

Ten slotte: de locatie. "Nederland is klein en de gebieden waar je mag ontwikkelen worden steeds schaarser. Bovendien leveren het verkeer en bijkomende geluid overlast op voor omwonenden." Er gaan al gauw vijf tot tien jaar overheen voordat alles geregeld is.

Bestemmingsplan
Lees ook:
Bestemmingsplan definitief: Efteling mag uitbreiden

Hij verwacht niet dat Attractiepark Rotterdam een groots, spectaculair pretpark zal worden. "Ik denk dat het meer een soort permanente kermisstructuur zal hebben. Maar dat is in een stad als Rotterdam een goede toevoeging. Van Der Most is meester in het opknappen van attracties en heeft altijd de droom gehad om een pretpark te beginnen."