5000 euro

Robbert Jan maakt de duurste burger ter wereld (en je kunt 'm bestellen)

26 juni 2021 10:00 Aangepast: 05 juli 2021 15:34
De burger van Robbert Jan zit vol met peperdure ingrediënten Beeld © EditieNL

Maandag is het zover, dan wordt 'The Golden Boy' onthuld. Dat is de duurste hamburger ter wereld, gemaakt in een restaurant in Voorthuizen. Er hangt een prijskaartje aan van 5000 euro. Hoe kan een hamburger zo duur zijn?

De recordhouder is nu nog een hamburger van 300 kilo ter waarde van 4100 euro. Deze staat geregistreerd in het Guinness Book of World Records. Maar Robbert Jan de Veen, eigenaar van restaurant Daltons, wil deze burger van z'n troon stoten met een veel lichtere variant. "Ik vind dat één iemand die burger op moet kunnen eten", zegt hij tegen EditieNL.

Eenpersoonsgerecht

Hij heeft het idee in januari bedacht. "De cafetaria was open, maar het restaurant was dicht. Ik zat niet zo lekker in mijn vel. En toen kwam ik dit tegen", zegt hij. Hij meldde zich aan bij Guinness World Records en ging aan de slag.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Na insectenburger voor mensen nu ook insectenvoer voor je hond

Wat zijn burger zo duur maakt zijn de ingrediënten. "Er zitten de meest luxe dingen in. Van kaviaar van 250 euro tot wagyu – vlees van van gemasseerde koeien – en king crab. Ik gebruik ook een extreem dure whiskey en witte truffel die ik in januari vacuüm heb laten trekken", aldus De Veen.

Gouden maal

Er zit – hoe kan het ook anders – ook goud in de hamburger. "Bladgoud kun je eten vanaf 23-karaats. Het is puur goud dat is platgeslagen. Omdat het zo flinterdun is, komen je vingers er helemaal onder te zitten." Ook de lange bereidingstijd zit in de prijs.

Duurste gerechten ter wereld

Naast de burger staan er in het Guinness Book of World Records nog meer gerechten met hoge prijskaartjes. Zo heb je de duurste sandwich van 180 euro met onder andere champagnebrood en eetbaar goud. De duurste cheesecake kost 3800 euro en bestaat uit onder andere buffelricotta en witte truffel. Het duurste dessert is zelfs te koop voor 20.000 euro. Hier zitten onder andere de veertien duurste soorten cacao in en ontzettend veel eetbaar goud.

Op de menukaart

De burger staat vanaf maandag op de menukaart van zijn restaurant. "Als je 'm wil bestellen, moet je dat wel twee weken van tevoren aangeven. De ingrediënten zijn heel exclusief en ik heb er veel voorbereidingswerk aan. Zelf heb ik 'm stiekem al geprobeerd. Hij staat zeker in mijn top drie van lekkerste burgers."

Nouveau riche

Volgens foodtrendwatcher Anneke Ammerlaan sluit de burger aan bij de anti-beweging die is opgekomen als antwoord op de duurzaamheidstrend. "Je hebt altijd trends en anti-trends. Aan de ene kant zie je nu het veganisme, de duurzaamheid. Maar daar tegenover heb je 'nouveau riche', de klassieke nieuwe rijken die laten zien dat ze veel geld hebben.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kreeftkroket uit de muur van sterrenrestaurant: 'Mensen komen van ver'

Juist voor hen is zo'n burger zeer geschikt. "Je ziet bij deze groep ook dat zij bijvoorbeeld ganzenlever eten, terwijl veel mensen dat nu juist niet meer doen omdat het niet duurzaam en niet diervriendelijk is. Maar nouveau riche wil zich graag onderscheiden."

"Het grappige is dat het eigenlijk behoorlijk on-Nederlands is. Hier is de klassieke cultuur altijd van de soberheid geweest. Eten was er om de mens te voeden. Je eet om te leven, je leeft niet om te eten."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore