Milieuvervuiling tegengaan

Een eetbaar zeewierzakje: het nieuwe waterflesje tijdens het sporten

25 juni 2021 11:54
Een wielrenner test het zakje uit Beeld © EditieNL

20.000 flesjes water en 50.000 plastic bekers worden verbruikt tijdens de Venloop in Limburg. Maar daar komt verandering in. De deelnemers van het hardloopevenement krijgen in plaats daarvan voor het eerst een waterzakje tegen de dorst. De waterballonnetjes zijn volledig afbreekbaar én eetbaar. Is dit de oplossing tegen het milieuvervuilende afval dat achterblijft?

Het eetbare zakje moet ervoor zorgen dat er minder plastic wordt verbruikt en in de natuur terecht komt. "Het omhulsel bestaat helemaal uit zeewier. Er kan van alles in: sportdrank, water, wat je maar wilt. Het zakje is een à twee weken houdbaar en wordt na zes weken afgebroken als het in de natuur terecht komt", vertelt Barend den Ouden van Ooho Water aan EditieNL.

Wielrennen

Het bedrijf hoopt snel andere sporten te besmetten met het virus van de eetbare waterzakjes. "Wielrenners gebruiken een bidon. Die zijn wat lastiger te vervangen door waterzakjes, maar we sluiten het niet uit. Dat de markt groter is dan alleen een hardloopwedstrijd is wel duidelijk", beaamt Den Ouden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Klimaatrekening hoger: 'Ik ga door met verduurzamen, het is maar geld'

Oud-wielrenprof Roy Curvers is nog sceptisch. "Zoals ik het begrijp is het één slok en dan is het op. Bij het wielrennen heb je echt een bidon nodig op de fiets, die je binnen een bepaalde tijd leeg kan drinken." 

Toch ziet Curvers wel potentie: "Als ze het omhulsel wat sterker kunnen maken, dan zou het wel iets zijn. En niet alleen de bidons, maar ook de sportgelletjes die wielrenners tijdens een wedstrijden innemen zouden hiervan gemaakt kunnen worden."

Milieuvervuiling tegengaan

Vijftien jaar geleden was het volgens de oud-prof heel normaal om papiertjes in de natuur weg te gooien, maar dat is veranderd. "Dat is tegenwoordig echt not done. Dat zit er wel goed ingebakken. De grootste vervuilers zijn nu de bidons die achterblijven en de uitlaatgassen van auto's."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zeewier als snack, plastic en douchegel

Het weggooien van bidons in de wielrensport wordt zwaar gestraft. Als je op heterdaad wordt betrapt, kan je zelfs uitgesloten worden van een grote wedstrijd. "Bij de eerste overtreding is het maximaal 450 euro boete én 25 punten aftrek. Een tweede overtreding is diskwalificatie."

Verduurzamen op evenementen

Ondanks de strenge maatregelen belandt nog steeds veel plastic afval in de natuur. Dat is reden voor de Venloop om mee te werken aan dit experiment. "Verduurzamen is voor evenementen ook een thema. We willen graag innovaties ondersteunen, zeker omdat we een van de grotere evenementen zijn in Nederland", vertelt Wim Lensen, organisator van de Venloop, aan EditieNL.

Zo'n 150.000 mensen komen gedurende het weekend op het evenement af. Dat zorgt voor duizenden plastic bekertjes en flesjes aan afval. "We hebben al een non-flyerenbeleid en watertappunten. Sinds dit jaar recyclen we de startnummers, dat is ook een proef. In de toekomst zouden we ook de waterzakjes aan het publiek willen uitdelen."

Testen op de fiets

Zijn de waterzakjes inderdaad onpraktisch voor wielrenners, of kunnen zij er toch mee overweg? Vanavond in EditieNL neemt een wielrenner de proef op de som. Je ziet het om 18.15 uur op RTL 4.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore