Nieuwe trend

Renske en Floor beginnen horecazaak buiten de stad: 'Wij zijn de gelukkigen'

03 juli 2021 10:00
Floor en Renske bij het seinhuisje naast het spoor Beeld © EditieNL

Horecaondernemers vinden steeds vaker een plek buiten het centrum voor hun restaurant of café. Deze zogenoemde omfiets-horeca zie je de laatste twee jaar toenemen buiten het centrum van de stad. Floor en Renske openen deze zomer hun nieuwe koffietentje 'Mevrouw Peer' in een voormalig seinhuisje langs het spoor langs de rand van Utrecht.

Twee jaar geleden hebben de twee vriendinnen meegedaan aan een oproep van ProRail voor de herontwikkeling van het seinhuisje. "Daar zijn tien partijen op afgekomen. Vervolgens moesten we een plan indienen en uiteindelijk zijn wij de gelukkigen geworden", vertelt Renske van Kooten aan EditieNL.

Trend

De twee vriendinnen zijn niet de enigen met dit idee. "Het is super herkenbaar dat meer horecazaken zich buiten het centrum vestigen", vertelt foodtrendwatcher Gijsbregt Brouwer aan EditieNL. Mede door de coronacrisis is de drukte in binnensteden verdwenen. "Horecazaken zijn meer dan voorheen op zoek naar waar het volk al zit. In de wijk zelf dus, daar wonen de mensen al. Dan vestigen ze daar ook een zaak."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Geef brugwachtershuisjes een tweede leven als barbershop of koffietent'

Een andere trend is het 'omfietsen', volgens Brouwer. "Door gentrificatie ontstaan horecazaken op unieke plekken, zoals een industrie- of haventerrein." Dat is een proces waarbij een stadsdeel opgewaardeerd wordt. "Het zijn plekken waar je niet zomaar komt, je moet er écht voor omfietsen. Neem bijvoorbeeld de Van Nelle fabriek."

Geld

Een van de grootste beweegredenen is natuurlijk de lagere huurprijs voor meer oppervlakte. "Vaak zijn de ondernemers die zich aan de rand van de stad vestigen, bezig met een uniek concept. Die willen net iets anders. Dat past soms niet in de stad, dan kiezen ze een plek waar meer ruimte is."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Cloud egg': fotogeniek eitje is nieuwste foodtrend

Voor Van Kooten en haar vriendin was de huurprijs niet het belangrijkst. "Wij richten ons op ouders met kinderen. Die vind je minder in het centrum. In onze zoektocht hebben we natuurlijk wel de huurprijs meegenomen. Die prijzen zijn lager buiten het centrum en daar is geen koffie tegenaan te zetten."

Meneer Peer

Naast Mevrouw Peer, hebben de twee vriendinnen al een ander koffietentje: Meneer Peer. Toen we net Meneer Peer geopend hadden, moesten we in de eerste periode vaak nee-verkopen. Toen zaten er nog niet zoveel horecazaken om ons heen én hadden we niet genoeg plek voor mensen. Ze kwamen wel speciaal omfietsen voor ons vanuit de andere kant van de stad."

Met de drukte zit het dus wel goed voor horecazaken buiten de stad. "Bij Mevrouw Peer is een groot voordeel dat we naast een enorme speeltuin zitten. Dat zal van grote meerwaarde zijn. We willen ons op dezelfde doelgroep richten als bij Meneer Peer."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore