Ga naar de inhoud
Lachen

Meer humor in de formatie: 'Het geheel mag wat losser'

Een lachende Mark Rutte in de Kamer Beeld © ANP

Al meer dan honderd dagen is politiek Den Haag onderweg voor de formatie van een nieuw kabinet. Dat wil nog niet echt lukken: formateur Hamer heeft de bal nu bij Rutte en Kaag neergelegd voor het opstellen van een conceptregeerakkoord. Volgens Hamer mag er wat meer vrolijkheid in de formatie. Is dat dan de sleutel tot een nieuw kabinet?

Politici moeten belangrijke beslissingen maken voor ons hele land. Logisch dat daar wat serieuze blikken bij komen kijken. Maar kan er niet wat meer gelachen worden? "De boel staat behoorlijk onder druk en iedereen vecht momenteel voor zijn plekje. Dan zie je dat de humor snel verdwijnt", vertelt moppentapper Jeroen Smits aan EditieNL.

Onderhandelen met humor

De onderhandelingen zijn dus nog in volle gang. Vrolijkheid zou zeker kunnen helpen, denkt onderhandelingsexpert Elske Doets. "Vrolijkheid is het laveren in een onderhandeling. Even iets zachts inbrengen in plaats van alleen maar hardheid."

Informateur
Lees ook:
Informateur Hamer over formatie: ik hoop dat koudwatervrees van partijen verdwijnt

Onderhandelen is uitvinden wat iedereen exact wil. Dat is heel moeilijk in de politiek, volgens haar. "Je moet erachter komen welk deel van de sinaasappel je wil in plaats van door tweeën delen. Bijvoorbeeld: jij wil het sap, ik de schil. Door een zachtere benadering kan die muur wegvallen." Volgens de onderhandelingsexpert stoot hardheid af en moeten we meer ontspannen. Dat zorgt voor acceptatie.

Kracht van een grap

Die mening deelt moppentapper Smits. We zouden beter dingen als grapje kunnen brengen zodat het minder hard overkomt. Toch is niet iedereen daarvoor gemaakt: "De grap maken is een. Maar als niemand lacht, vermoord je de humor. Rutte vind ik op zich nog wel te trekken qua humor. Kaag daarentegen moet 's ochtends gewoon thee drinken in plaats van azijn", meent hij.

De
Lees ook:
De humor ervan inzien: zo doe je dat

Als je met het verkeerde been uit bed stapt, is het lastig om die vrolijkheid toch op te brengen, volgens hem. Hamer is een goede onderhandelaar, toch ziet hij liever iemand anders aan het roer. "Louis van Gaal als nieuwe formateur zou wel kunnen werken. Dat maakt het geheel wel een stuk losser", grapt hij.