Ga naar de inhoud
Woningmarkt

Gekte op woningmarkt, maar ook huizen al jaren te koop: 'Daar liggen kansen'

Sommige huizen staan jaren te koop Beeld © EditieNL

We kunnen er niet meer onderuit: de oververhitte woningmarkt. Makelaars krijgen soms wel honderden aanvragen om een huis te bezichtigen. Pas nog in het Groningse Hellum, waar 493 mensen een kijkje wilden nemen. Toch zijn er ook huizen die al jarenlang te koop staan. Kan de woningzoeker zich niet beter daarop richten?

Er liggen zeker kansen bij woningen die al langer te koop staan, denkt voorzitter Lana Gerssen van NVM Vakgroep Wonen. "Mensen zitten constant op Funda te wachten op nieuw aanbod. Als een woning langer te koop staat, dan nemen mensen aan dat er iets mis mee is. Dat is jammer", zegt Gerssen tegen EditieNL.

Zestien jaar te koop

Veel huizen worden tegenwoordig snel verkocht. Uit cijfers van Funda blijkt dat het in de provincie Zuid Holland het langst duurt om een woning te verkopen: gemiddeld vijftig dagen. In Utrecht gaat het met 41 dagen het snelste. Al zijn er ook verschillen in steden. Zo hebben woningen - misschien niet verrassend - in Amsterdam binnen 34 dagen een nieuwe eigenaar.

Maar er zijn dus altijd uitzonderingen. Het huis dat het langst te koop staat op Funda staat in Heeswijk-Dinther: het historische pand is al sinds 2005 in de verkoop. "Een woning die zestien jaar te koop staat is wel extreem lang. Dat heb ik nog nooit meegemaakt. Maar in principe wordt alles altijd verkocht", zegt Gerssen.

Gekte
Lees ook:
Gekte op woningmarkt: 'Als-ie op Funda staat, ben je vaak al te laat'

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een huis wat langer te koop staat. "Het kan zijn dat de verkopende partij te overmoedig heeft geprijsd. Het kan er ook mee te maken hebben dat de verkopende partij het niet eens kan worden over de verkoop, of dat er nog flink verbouwd moet worden en de kopende partij de prijs te hoog vindt", vertelt Gerssen.

Achtervolgd door verleden

Dat is ook wat makelaar Mark Bikker vertelt als we met hem langsgaan bij een huis in Geldermalsen dat al drie jaar te koop staat. "Er is niks meer mis met dit huis. Het staat langer te koop. Eind vorig jaar is het huis uit de verkoop gehaald en is er nieuwe dakbedekking opgekomen." De gebreken van het huis zijn inmiddels dus opgelost, maar volgens de makelaar blijft het verleden van het huis het achtervolgen.

"Mensen hebben zoiets van: het staat al langer te koop dus er zal wel iets mee zijn. Dat was ook zo, maar dat is opgelost. Je krijgt het er moeilijk afgepoetst in de markt." Inmiddels komen er wel weer mensen kijken bij het huis.

Goede prijs

Als je op een woning reageert die al langer te koop staat, is de kans dus groter dat er minder geïnteresseerden zijn. En daar kunnen kansen liggen. "Dan hoef je ook minder tegen elkaar op te bieden. Je kan dus een goede prijs bedingen voor zo'n woning", zegt Gerssen.