Ga naar de inhoud
'Five Five Out'

Robin vraagt aandacht voor PTSS met vijf marathons in vijf dagen

Robin met oud-marinier Noël Brand, die een hele marathon met hem meeliep Beeld © Five Five Out

211 kilometer, 281.263 stappen, en dat in vijf dagen. Robin Imthorn (36) rende vijf marathons in vijf dagen tijd om het taboe rondom praten over mentale gezondheid te doorbreken. Hij heeft zelf tijdens een missie in Afghanistan PTSS opgelopen. Zijn herstel was dan ook zijn grootste motivatie. Met zijn actie zamelde hij al bijna 20.000 euro in.

"Het was heel bijzonder maar ontzettend zwaar. Gelukkig heb ik wel altijd een positieve mindset weten te behouden. Dat is belangrijk", vertelt Robin na zijn prestatie aan EditieNL. Vrijdag 18 juni begon hij in Amsterdam en gisteren finishte hij in Rotterdam. Zijn doel? Iedere dag minimaal 42,2 kilometer rennen in minder dan vijf uur.

Voorbereiding

Een goede voorbereiding was daarvoor essentieel, weet Imthorn. Ongeveer zes maanden geleden begon hij met het voorbereiden van zijn missie die hij 'Five Five Out' noemde. Die toepasselijk genoeg – buiten vijf marathons in vijf dagen – deze naam kreeg omdat het ook een militair communicatiemiddel is. Als je opgeroepen wordt, reageer je met 'Five Five Out'. Als teken dat je elkaar kraakhelder verstaat, volgens de marinier.

"Een paar uur nadat ik wist dat ik deze actie ging doen, kreeg ik al veel reacties. Terwijl ik nog niet eens een datum had gepland. En gisteren was ineens mijn binnenkomst. Heel bizar", vertelt hij. In aanloop naar zijn hardloopmissie trainde Robin iedere week minimaal vier keer met zijn hardloopcoach.

Meer dan tweehonderd kilometer in de benen doet wel wat met je lichaam natuurlijk. "Ik ben nu onderweg naar de huisarts voor een blessure aan mijn teen, die is ontstoken", vertelt hij, "Het was enorm zwaar, maar ik heb mijn koppie erbij gehouden." Samen met zijn coach zal hij gaan herstellen en de draad rustig weer oppakken. Hoe? "Vooral heel veel eten", lacht de marinier.

PTSS

Tijdens een van zijn missies in Afghanistan maakte de marinier een traumatische ervaring mee en liep PTSS op. Daarvoor is hij in therapie gegaan. "Het is maatschappelijk al een ding om hulp te zoeken, maar in culturen van politie en defensie zeker", legt hij uit. Bovendien heeft hij nooit ervaren dat er openlijk over mentale gezondheid gesproken kan worden: "Ik schaamde me en voelde me enorm eenzaam. Dat maakte mijn herstel zwaar."

Inmiddels is Imthorn weer helemaal geïntegreerd bij de Korps Mariniers. "Ik geef nu les aan jongens en meiden in opleiding. Ik vertel ze mijn verhaal en dat werkt goed. We praten veel over mentale gezondheid. We creëren daardoor een veilige omgeving."

Opbrengst actie

Op een donatiepagina kan iedereen de actie van de marinier steunen. Inmiddels staat de teller al op bijna twintigduizend euro. "Daar komt nog eens tienduizend euro bovenop aan shirtjesverkoop en andere kleine actie. Echt geweldig. Ik heb zo veel reacties gehad dat ik het niet meer kan bijhouden", vertelt hij.

Op
Lees ook:
Op blote voeten door Australië: zo strijdt Anton tegen depressies

De opbrengsten van de actie gaan naar Stichting Survivor, Stichting PTSS én Commando & Family Support. Hiermee worden onder andere dagjes weg georganiseerd voor het hele gezin, omdat ook anderen in het gezin moeten dealen met de PTSS. "Want vergeet niet dat het voor hen net zo zwaar is", zegt hij.