Gamen

Spelcomputer Nintendo 64 bestaat 25 jaar: 'Opeens had je bekende games in 3D'

23 juni 2021 11:51 Aangepast: 05 juli 2021 11:19
De Nintendo 64 Beeld © ANP

De Wii of de Nintendo Switch zijn uit veel huishoudens niet weg te denken. Maar wie kent de Nintendo 64 nog? De iconische spelcomputer bestaat vandaag 25 jaar. Door de jaren heen werden er ruim 30 miljoen exemplaren verkocht. Wat maakte de Nintendo 64 zo goed?

De Nintendo 64 (ook wel N64 genoemd) kwam in 1996 op de markt als opvolger van het succesvolle Super Nintendo Entertainment System. Het was de eerste Nintendo-spelcomputer met graphics in 3D, en dat had in die tijd best wat impact.

"Het was allemaal plat en toen kwam de Nintendo 64 uit en dat was wel spectaculair", vertelt gamejournalist Jan Meijroos. "Opeens had je de bekende games in 3D, dat gaf zoveel meer mogelijkheden. Alle bekende karakters werden ineens herkenbaar."

'Bizarre controller'

De spelcomputer bracht veel geliefde spellen voort, zoals Super Mario 64 en The Legend of Zelda: Ocarina of Time. "Tegelijkertijd bracht de N64 de game GoldenEye 007 uit, dat was een van de eerste first-person shooters in 3D." Dat is een spel waarbij gespeeld wordt vanuit het perspectief van de speler. "GoldenEye heeft de markt opengebroken voor die games."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nintendo wil eigen museum openen in Kyoto

Na de ontwikkelingen op het gebied van spelcomputers kun je je misschien nauwelijks nog voorstellen hoe het was om op de oude console te spelen. "Ze hadden een bizarre controller met het pookje in het midden. Als je erover nadenkt krijg je kramp in je vingers, het is totaal onlogisch. Het ziet eruit als een Star Trek-controller", zegt Meijroos. "Nu is dat volledig geoptimaliseerd in moderne consoles."

Geen flop

De Nintendo 64 werd dus zo'n 33 miljoen keer verkocht. "Dat was voor die tijd echt heel erg goed. Het was zeker geen flop, maar de Playstation heeft er meer verkocht", zegt Meijroos. De bestverkochte spelcomputer van Nintendo is nog steeds de Nintendo DS (154 miljoen exemplaren). Van de meest recente console, de Nintendo Switch, zijn inmiddels bijna 85 miljoen exemplaren verkocht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nintendo verkoopt veel spelcomputers maar vreest chiptekort

Maar na al die jaren kan de oude console zo in het museum. In het Nationaal Videogame Museum in Zoetermeer heeft de N64 dan ook een prominent plekje. "We hebben een kamer helemaal voor Nintendo", vertelt directeur Hasan Tasdemir. Zelf is hij altijd een gamer geweest. Ook hem is de N64 bijgebleven door de sprong naar 3D. "Het was altijd een beetje foggy. Er hing altijd iets van een mist overheen. Bijna iedere Nintendo 64-game was een beetje mistig. Dat maakte hem voor mij herkenbaar."

De N64 in het Nationaal Videogame Museum De N64 in het Nationaal Videogame Museum

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore