Ga naar de inhoud
Anti-homowetgeving

Met de regenboog naar Boedapest: moet Oranje een statement maken?

Lennart Huurman met zijn regenboogvlag Beeld © EditieNL

Het Nederlands Elftal speelt de volgende wedstrijd in de hoofdstad van Hongarije: Boedapest. De nieuwe anti-homowet in dat land roept reacties op uit andere landen. Mark Rutte noemt het 'onacceptabel', maar vindt ook dat politiek en sport gescheiden moeten worden. Moet Nederland een statement maken komend weekend? En welke risico's lopen we daarmee?

Volgens de nieuwe regelgeving in Hongarije mogen boeken en films met een homoseksueel personage niet meer getoond worden. Hetzelfde geldt voor reclames waarin homo's of transgenders te zien zijn. Het land wil dat jongeren worden beschermd tegen informatie over homoseksualiteit en geslachtsverandering.

Duizenden fans

Volgens COC Nederland moeten zowel Nederland als Oranje daar een statement maken tegen maken. "Dat heeft het elftal al eerder gedaan, dus ze hebben een eer hoog te houden", vertelt voorzitter Astrid Oosenbrug van de belangenorganisatie aan EditieNL, "Het is een slap excuus om sport en politiek niet te vermengen. Nu is het goede moment. Het gaat niet om politiek, maar om mensenrechten."

Regenboogkleuren
Lees ook:
Regenboogkleuren op stadion München? 'Teken dat politiek en sport zich niet laten scheiden'

De KNVB verwacht tussen de vijf- en tienduizend Oranjefans in Boedapest aankomende zondag. "Ook zij moeten de vlag laten wapperen, want we móeten een tegengeluid geven. Ik heb meerdere fans gehoord die de vlag het stadion mee innemen", zegt Oosenbrug. "Wat willen ze daartegen doen? Oppakken? Dat zou een afgang voor het land zijn."

Regenboogvlag

Een van die fans is Lennart Huurman. Hij voelt zich begaan met de LHBTQI+-community, ook al is hij zelf niet homoseksueel. "Ik maak me flink zorgen over de wet en de censuurmaatregelen in Hongarije, dat is echt dictatoriaal. Iets wat in de EU echt niet moet kunnen", vertelt hij aan EditieNL.

Statement
lees ook:
Statement tegen Hongaarse anti-homowet nog geen item bij Oranje

Hij neemt daarom de regenboogvlag mee het stadion in. "Het is me twee jaar geleden ook gelukt om de Nederlandse vlag te overhandigen. Dit jaar hoop ik dat Wijnaldum of Frenkie de Jong hem aanneemt."

Huurman vindt het wel spannend om zijn statement te maken in het stadion. "Maar in alle nuchterheid: als Orbàn, de minister-president van Hongarije, besluit om mij een nachtje in de cel op te sluiten, breekt er een diplomatieke rel uit. Ik kan dus alleen maar winnen."

KNVB

De KNVB is met de spelers van Oranje in gesprek over het al dan niet uitdragen van een statement zondag, meldt de bond aan EditieNL. "Of dat een band wordt of op een andere manier, is nog niet duidelijk. Zodra hier een beslissing over is, brengen we het naar buiten. Tot die tijd kunnen we niet op de zaken vooruit lopen."