Penetrante lucht

Conings gevonden dankzij geur: 'Eerste keer dat je lijk ruikt vergeet je nooit meer'

21 juni 2021 18:57 Aangepast: 22 juni 2021 12:07
Conings werd gisteren gevonden in het Dilserbos Beeld © ANP

Het lichaam van de vermiste oud-militair Jürgen Conings is gisteren gevonden. De burgemeester van Maaseik trof het lijk aan nadat hij een doordringende geur rook. Maar hoe herken je zo'n geur eigenlijk?

De burgemeester was in het natuurgebied waar al weken wordt gezocht, vlak over de Belgische grens bij Geleen, toen hij een penetrante geur rook. Hij wist meteen dat het een lijk moest zijn, vertelde hij.

Overheersend

Volgens Tugrul Çirakoglu van schoonmaakbedrijf Frisse Kater is het niet gek dat de burgemeester de geur meteen herkende. Zijn bedrijf is gespecialiseerd in het reinigen van extreme en uitzonderlijke situaties, waardoor Çirakoglu bijna dagelijks in aanraking komt met overleden personen.

"De geur is heel overheersend. De eerste paar seconden is hij heel zoet, vervolgens wordt de geur penetrant en gaat-ie in je neus en keel zitten. Dat is heel misselijkmakend. De eerste keer dat je het ruikt vergeet je nooit meer", vertelt hij aan EditieNL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Jürgen Conings doodde zichzelf één tot vier weken geleden

Hoe erg een lijk stinkt, hangt af van verschillende omstandigheden. "In een woning waar iemand is overleden maar waar de boel open heeft gestaan, ruik je de lijkgeur niet heel sterk. Het ligt er natuurlijk ook aan of een lichaam er een paar dagen ligt, of een paar maanden."

Tugrul Çirakoglu moet bijna dagelijks ruimtes schoonmaken waar lijken zijn gevonden Tugrul Çirakoglu moet bijna dagelijks ruimtes schoonmaken waar lijken zijn gevonden

Ook de temperatuur maakt veel uit, weet Marco Bosmans, forensisch expert bij Forensicon. "Als het heel warm is geweest, gaat de ontbinding heel erg snel. Dat ruik je. Dat komt doordat het lichaam opblaast en er meer bacteriegroei is in een korte tijd. De geur is ook heviger als een lichaam is aangevreten en de buikwand ligt er bijvoorbeeld uit."

Aangeboren

Lijkgeur is een van de weinige geuren waarvoor onze reactie waarschijnlijk is aangeboren, weet geuronderzoeker Ilja Croijmans van Universiteit Utrecht. "Dat betekent niet per se dat je bij het ruiken ervan meteen weet: daar ligt een lijk. Maar wel dat je begrijpt: hier is iets aan de hand. Het is een geur die duidt op mogelijk gevaar. Andere 'aangeboren geuren' zijn die van ziekten, bijvoorbeeld van een ontsteking in het lichaam, maar ook van bloed, angst en uitwerpselen."

Dieet

Het dieet van de overleden persoon speelt ook een rol. "Zeker als de maaginhoud vrijkomt is er wel een verschil te ruiken tussen vleeseters en planteneters. De bacteriën in de darmflora spelen een rol bij de ontbinding."

Vloeistoffen en gassen

Bosmans omschrijft de geur van een lijk als een 'heel typische, penetrante lucht'. "Iemand die vaker met lijken in contact komt, herkent zo'n geur direct." Het is niet te vergelijken met een karbonade die ligt te rotten. "Dan heb je wel de stank van rottend vlees, maar de lucht van de ontbinding van een geheel lichaam, waar ook vloeistoffen en gassen bij vrijkomen, is een stuk heftiger."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Burgemeester die lijk voortvluchtige Conings vond: 'Dit komt toch raar over'

Zelfs als al het vlees helemaal weggerot is, kan de geur nog aanwezig zijn. "Onze forensische archeoloog geeft aan dat er soms vindingen van skeletten worden gedaan waarbij de lijkgeur in de aarde nog te ruiken is."

"Ik ben weleens bij een exhumatie geweest van een lichaam dat dertig jaar in een ouderwetse plastic lijkzak begraven was. Toen die zak openging, kwam de boel er zo uitlopen. Het belandde op mijn schoenen. De terugrit in de auto was bijna niet te doen – zelfs niet met alle ramen open. Maar het is gelukkig niet altijd zo heftig."

Even herpakken

Tugrul Çirakoglu van schoonmaakbedrijf Frisse Kater kan er inmiddels naar eigen zeggen goed tegen. "Heel soms is het wel echt heftig, dan moet ik naar buiten om mezelf te herpakken." Het lukt hem uiteindelijk altijd om de geur uit de ruimte weg te krijgen. "Dat duurt een à twee dagen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore