Uitzonderlijke rust

Iris geniet tijdens EK-wedstrijden van de stilte: 'Lekker rustig in de bioscoop'

21 juni 2021 13:44 Aangepast: 21 juni 2021 13:53
Iris gaat de wedstrijd vanavond niet kijken Beeld © EditieNL

Vanavond om 18.00 uur vindt de derde EK-wedstrijd van het Nederlands elftal plaats. Niet alleen iets om naar uit te kijken voor alle Oranjesupporters, maar ook voor de niet-voetbalfans. Zij hebben op sommige plekken namelijk het rijk voor zich alleen.

Iemand die vanavond absoluut niet gaat kijken naar de wedstrijd waarin Oranje het opneemt tegen Noord-Macedonië, is Iris Wiersma. "Ik hou er helemaal niet van. De hele sfeer eromheen vind ik niet leuk. Toeschouwers die raar doen en rellen, mensen die gaan gillen als Nederland wint. Ik begrijp het niet. Ook niet dat voetballers zoveel betaald krijgen voor een spelletje."

Eén (voetbal)pot nat

Ze heeft de sport naar eigen zeggen wel een kans gegeven. "Ik heb geprobeerd het leuk te vinden, maar dat is niet gelukt. Alle wedstrijden lijken op elkaar." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oranje wil het goede gevoel vasthouden tegen Noord-Macedonië

Iris denkt dat het komt door haar jeugd. "Thuis werd er altijd veel naar voetbal gekeken. Mijn broertjes hadden het er de hele tijd over. Daardoor ben ik het juist gaan ontwijken. Als we rond etenstijd weer eens de samenvattingen van de Eredivisie keken, ging ik meteen van tafel als ik mijn eten op had. Alleen al het geluid van het publiek maakt me chagrijnig."

Rustige plekken

Afgelopen week is ze daarom bewust naar de bioscoop gegaan toen Nederland speelde. "Dat was heerlijk rustig. Misschien dat ik het vanavond weer doe. Of ik ga lekker buiten wandelen, want er is bijna niemand op straat als Oranje speelt."

Ook op de weg kun je beter doorrijden. Het Nationaal Dataportaal Wegverkeer ziet tijdens EK-wedstrijden een afname in het verkeer op de weg. "Het gaat om een afname van tien à twintig procent", vertelt Marthe Uenk-Telgen van het loket voor wegverkeersgegevens aan EditieNL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Voetbalhaters blij als het EK voorbij is: 'Ik word al chagrijnig van gejuich'

Ook is duidelijk te zien wanneer de wedstrijden afgelopen zijn. "De afgelopen twee keer zagen we om kwart voor elf weer een toename. Toen ging iedereen die bij vrienden de wedstrijd had gekeken weer naar huis."

EK 2016

Tijdens het vorige EK was het effect echter veel groter. "Toen bleef de helft van het verkeer weg tijdens de wedstrijden." Dat heeft mogelijk te maken met het coronavirus. "Het is deze periode sowieso al een stuk rustiger. Dus de automobilisten hebben misschien sowieso al een betere reden om op de weg te zijn."

Kijkcijfers

Zo'n 5,4 miljoen mensen keken naar de eerste wedstrijd van Oranje. Bij de tweede wedstrijd waren dat er gemiddeld 5,5 miljoen.

Bron: Stichting KijkOnderzoek

Bioscoop

Dat Iris bewust de bioscoop opzoekt, is volgens manager Joris Mouw van Pathé de Munt in Amsterdam geen slecht plan. "Het is tijdens voetbalavonden altijd rustiger bij de films. Ideaal voor mensen die een relaxed avondje willen", vertelt hij aan EditieNL.

Joris Mouw, manager van Pathé de Munt Joris Mouw, manager van Pathé de Munt

Ook qua programmering houdt de bioscoop er rekening mee. "We draaien films die minder goed aansluiten bij de EK-doelgroep. Zwaar Verliefd 2 bijvoorbeeld. Daarvan verwacht ik dat er minder voetbalfans bij zitten."

EK op het grote doek

In een van de zalen is het echter wél druk: daar wordt de EK-wedstrijd uitgezonden. "Vroeger baalden bioscopen flink van dit soort grote sportevenementen, want we konden de wedstrijden niet streamen. Maar nu kunnen we ook op sportvlak onze bezoekers iets bieden."

Andere plekken

Weten op welke plekken je nog meer kan genieten van de rust tijdens de wedstrijd? Vanavond in EditieNL kijken we live tijdens de uitzending hoe het zit met de drukte in de sportschool en in de supermarkt. Je ziet het om 18.15 – inderdaad, tijdens de wedstrijd – op RTL 4.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore