Ga naar de inhoud
Vaccinatiebereidheid

Vaccinatievoorlichting in achterstandswijken: 'Laagopgeleiden nog wantrouwig'

Huisartsen gaven zaterdag voorlichting in Delfshaven in Rotterdam Beeld © ANP

Dit weekend was het zover: ook 18-jarigen kregen de oproep voor een coronavaccin. Dat betekent dat alle volwassenen in Nederland nu de kans hebben gekregen om een vaccinatieafspraak te maken. Toch is de vaccinatiebereidheid in sommige wijken nog laag. Daarom zijn er in Rotterdam en Den Haag initiatieven om ook de bewoners van die wijken zover te krijgen.

Het aantal gevaccineerden in Nederland loopt snel op. Begin mei waren er in totaal 5 miljoen prikken gezet, inmiddels zijn dat er al 13,6 miljoen. Elke minuut komen daar zo'n 323 prikken bij.

Deltavariant

Toch hoeven we volgens viroloog Ab Osterhaus de vlag nog niet buiten te hangen. De situatie in Engeland en Lissabon – waar de deltavariant van het coronavirus om zich heen grijpt – ziet hij als een waarschuwing. "Ik word vaak afgeschilderd als doemdenker, maar ik vind dat je realistisch moet zijn", zegt hij tegen EditieNL.

Vaccinatiebereidheid
Lees ook:
Vaccinatiebereidheid stijgt van 84 naar 87 procent

Hij is groot voorstander van het vaccineren van alle kinderen vanaf 12 jaar. "Die verspreiden het virus op dezelfde manier als volwassenen. Kinderen die met hun ouders mee naar Spanje en Portugal op vakantie gaan kunnen het mee terug nemen. Op dit moment worden in Nederland alleen kinderen met een risicoprofiel gevaccineerd. Ik denk dat onder alle leeftijdsgroepen tachtig procent gevaccineerd moet zijn. Pas dan vaccineer je het virus het land uit."

Lage vaccinatiebereidheid

In Nederland zijn er verschillende wijken en stadsdelen waar de vaccinatiebereidheid erg laag is, zoals de Schilderswijk in Den Haag, de Bijlmer in Amsterdam en Charlois in Rotterdam. "Vooral in achterstandswijken ligt de bereidheid gemiddeld laag. Dit geldt ook voor mensen die de taal niet machtig zijn. Zij worden vaak geïnformeerd via hun kinderen en die halen hun informatie weer van social media. Daar staat niet altijd de waarheid", aldus Osterhaus.

Afspraak
Lees ook:
Afspraak voor Janssen-vaccinatie vanaf 23 juni, prikken begint 25 juni

Als mensen niet goed geïnformeerd zijn, maken ze sneller een keuze om geen vaccin te nemen, weet huisarts Shakib Sana. "Vooral laagopgeleiden vertrouwen het vaccin daarom niet. Er is dus een informatiekloof die leidt tot een vaccinatiekloof", zegt hij tegen EditieNL.

Informatiekraam

Om deze mensen te bereiken begint GGD Haaglanden vandaag met wijkgericht vaccineren in Den Haag. Shakib Sana staat op zijn beurt met een groep huisartsen met een informatiekraam op verschillende markten in Rotterdam. "Wij helpen met het geven van informatie en kunnen direct een vaccin bieden. De mensen die wij spreken hebben namelijk ook te maken met praktische barrières. Het maken van een afspraak bij de GGD kan lastig zijn."

De huisartsen hebben al veel mensen over de streep getrokken. "De eerste keer hebben we 33 mensen geprikt, de tweede keer 138, de derde keer 452 en voor de volgende keer hebben we 1000 vaccins meegekregen."

Het uiteindelijke doel is dat er meer lokale voorzieningen komen waar huisartsen en de GGD samenwerken. "Wij kunnen dan informeren en zorgen voor één-op- ééncontact, en de GGD kan prikken. We moeten hier niet mee wachten, maar er nu op inzetten. De kloof moet kleiner worden."