Ga naar de inhoud
Schaamte

Nationale Toplessdag nog steeds nodig: 'Borsten worden geseksualiseerd'

Beeld ter illustratie Beeld © iStock

Zondag is het niet alleen Vaderdag, maar ook voor de vierde keer Nationale Toplessdag. Die dag wordt georganiseerd door de belangenorganisatie NFN Open & Bloot, die vindt dat vrouwen best wat vaker hun bikinitopje mogen uittrekken. Zijn we te preuts?

"Iedere zonnige dag is eigenlijk toplessdag. Maar op deze speciale dag willen we stilstaan bij het feit dat het kan en mag", vertelt Christine Kouman, directeur van NFN Open & Bloot, aan EditieNL.

Angst

Op alle openbare stranden in Nederland mogen vrouwen topless zonnen. Toch wordt het volgens Kouman te weinig gedaan. "In de jaren '80 deed iedereen het, maar nu niet meer. Niet omdat we het niet willen, maar omdat er angst heerst."

Moedermaffia
Lees ook:
Moedermaffia berispt Chrissy Teigen om topless foto met zoontje

Die angst wordt gevoed door social media. Want wat als je borsten ineens op het internet belanden? "Daarnaast veroordelen vrouwen elkaar. Ze praten erover. En mannen vinden er vaak ook wat van." 

Echte lichamen

Volgens Kouman zien we op deze manier 'de echte vrouwenlichamen' niet meer. "Op tv en social media zie je alleen de perfecte lichamen. Die zijn gekocht met behulp van plastische chirurgie. Daar gaan vrouwen zich mee vergelijken."

'Free
Lees ook:
'Free the Nipple': vrouwen VS naar hoogste rechter vanwege toplessverbod

Een plek waar je die echte vrouwenlichamen wel kunt zien is de rubriek AnyBody in VIVA, waar al dertig jaar lang elke week een naakt vrouwenlichaam afgebeeld is. "De urgentie is nog steeds enorm. Zeker in deze tijd waarin we met fillers en filters te maken hebben", vertelt hoofdredacteur Debby Gerritsen aan EditieNL.

Alle soorten en maten

Aan de lichamen komt geen nabewerking te pas om de lichamen slanker of strakker te maken. "We laten zien hoe de Nederlandse vrouw eruitziet. Dat is anders dan veel mensen denken. Het is goed om te laten zien dat vrouwen in alle soorten en maten komen. En niet alleen in de perfecte vorm die we op social media zien."

Populaire stranden

De Naturisten Federatie Nederland zocht uit welke stranden voor vrouwen prettig voelen om onbezorgd topless te zonnen. Daar kwamen 17 topless-vriendelijke stranden uit, zowel aan de kust als in het binnenland. Onder andere De Vrouwenpolder in Zeeland, Kijkduin in Zuid-Holland en de Maarsseveense Plassen in Utrecht staan in de lijst.

Verpreutsing

Gerritsen hoopt dat vrouwen met behulp van de AnyBody-foto's ook kunnen zijn op hun eigen lichaam en misschien wel topless durven zonnen. "Vroeger was dat echt geen issue. Dat dat nu wel zo is, vind ik van de zotte. We zijn enorm aan het verpreutsen in Nederland."

Op Instagram zijn vrouwentepels zelfs verboden. "Dat is pure seksualisering. Het zijn gewoon borsten. Daar komt ook melk uit."

Zelf heeft ze geen moeite met topless zonnen. "Ik vind het fijner. Als ik thuiskom, is het eerste wat ik doe mijn beha uittrekken. Dat wil ik op het strand ook. Ik doe het niet om te provoceren. Het moet gewoon kunnen."