Het ministerie van Algemene Zaken heeft donderdag sms'jes van demissionair premier Mark Rutte openbaar gemaakt na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur. Nu we de berichtjes van Rutte kunnen lezen geeft dat inzicht in zijn sms-stijl, en dat zegt ook iets over hem als persoon.
Voor het eerst sinds de uitspraak van de Raad van State in maart 2019, waarbij werd geoordeeld dat sms-berichten ook onder de Wet openbaarheid van bestuur vallen, zijn er telefoonberichten van de premier openbaar gemaakt.
Handelsmerk
En sms'en doet Rutte veel. "Daar staat hij om bekend. Het is zijn handelsmerk", vertelt Petra de Koning, auteur van het boek Mark Rutte, aan EditieNL. "Hij reageert ook meteen als iemand hem een bericht stuurt. Mailen en appen doet hij niet."
De premier heeft twee telefoons: een Nokia en een iPhone. "De iPhone gebruikt hij alleen om het nieuws te kijken. De Nokia is voor communicatiedoeleinden."
Qena of Q&A?
De manier waarop hij sms't is opvallend. Zo gebruikt Rutte veel afkortingen. Bijvoorbeeld 'Maak ajb strakke qena' (Q&A), of 'TI' (ter informatie). Ook maakt hij gebruik van emoticons zoals :-) en is hij niet zuinig met het gebruik van uitroeptekens. "Dat doet hij om kracht achter zijn berichten te zetten", vertelt taalwetenschapper Lieke Verheijen aan EditieNL.
Rutte sms't over het algemeen in correct Nederlands. "Hij laat maar zelden leestekens achterwege, zelfs niet de punt aan het einde van de zin. Dat is best formeel en typerend voor oudere gebruikers van Whatsapp en sms."

"Het gebruik van een punt in berichtjes is vaak om iets stellig te zeggen of om uit te drukken dat je een beetje boos bent", legt Verheijen uit. "Maar in het geval van Rutte lijkt het een reflectie van het feit dat hij zich aan de officiële interpunctie blijft houden."
Dat Rutte zo kort en bondig sms't, vindt Verheijen opvallend. "Zakelijke berichten zijn vaak langer. Maar misschien heeft Rutte het gewoon te druk om langere berichten te typen. Zijn uitroeptekens zijn ook wel hip."
Voorzichtig
Nu de sms'jes van Rutte vrij zijn gegeven, vermoedt auteur De Koning dat hij wel wat voorzichtiger zal worden en meer gaat bellen. "Rutte is ook echt een beller. Met Merkel belt hij bijvoorbeeld heel veel tijdens de crisis. Ook informeel, om persoonlijke dingen te bespreken."

Rutte maakt geen deel uit van de groepsapp van de ministerraad. "Daar zit hij niet in omdat hij dus niet appt. Kennelijk kan hij dat missen. Sms'en en appen is voor politici net zo belangrijk als voor ons. Als je kijkt naar de kamer zit iedereen de hele tijd op de telefoon."