Ook niet zonder kinderwens

Geen alcohol als je vruchtbaar bent? 'Vrouwen zijn meer dan broedmachines'

18 juni 2021 16:27 Aangepast: 18 juni 2021 19:57
Foto ter illustratie Beeld © iStock

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ligt onder vuur vanwege een opmerkelijk advies: vrouwen in de vruchtbare leeftijd zouden geen alcohol meer moeten drinken. Zelfs als je geen kinderen wil zou je de borrel moeten laten staan. "Als je per ongeluk zwanger raakt loopt het kindje extra risico als je alcohol hebt gedronken."

Het advies van de WHO leidde tot veel ophef. De Britse krant The Times noemde het 'absurd' en 'paniekzaaierij'. Ook Stichting Verantwoorde Alcoholconsumptie (STIVA) is verbaasd over de boodschap van de organisatie. "Ik denk dat de bedoeling is geweest: ben je zwanger of wil je het worden, dan is het niet goed voor je", vertelt Peter de Wolf van STIVA aan EditieNL.

Duidelijke boodschap

STIVA begon een aantal jaar geleden met het aanbrengen van een symbool op alcoholische dranken, dat aangeeft dat het niet bedoeld is voor vrouwen die zwanger zijn. "Je kan dit ook breder inzetten, gericht op vrouwen die een kind willen. Als je als WHO met adviezen komt, dan moet je wel duidelijk aangeven waar je op doelt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kratje bier voor de helft van de prijs? Op 1 juli is dat voorbij

Volgens gynaecoloog Hilmar Bijma is niet duidelijk op welke wetenschappelijke gronden de WHO tot dit advies gekomen is. "Het is helder dat alcohol tijdens de zwangerschap schadelijk is. Het lastige is alleen dat je vaak pas weet dat je zwanger bent op het moment dat een belangrijk deel van de ontwikkeling al heeft plaats gevonden. En dat veel zwangerschappen ongepland zijn", vertelt gynaecoloog Hilmar Bijma aan EditieNL.

Ontwikkeling van baby

De periode voorafgaand aan de zwangerschap, rondom de bevruchting, is heel belangrijk voor de ontwikkeling van een kind. Deze hangt zelfs samen met langetermijngezondheid en -ontwikkeling. "Alcohol is schadelijk voor de ontwikkeling van het kind, ook tijdens de vroege zwangerschap. Daarom is het belangrijk om bij een mogelijke zwangerschap geen alcohol te drinken. En is het ook belangrijk om gepland zwanger te worden, zodat je keuzes kunt maken voor de gezondheid en ontwikkeling van je kind "

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nieuwe test laat zien: 1 op 20 vrouwen drinkt toch tijdens zwangerschap

Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan veel gevolgen hebben. "Er is een verhoogde kans op miskraam en op andere zwangerschapscomplicaties. Ook kan het afwijkingen bij je kind veroorzaken. De ernstigste vorm is het foetaal-alcoholsyndroom, waarbij er lichamelijke afwijkingen en ontwikkelingsproblemen kunnen zijn." Naar schatting heeft 2 tot 5 procent van de schoolgaande kinderen problemen die voortkomen uit blootstelling aan alcohol tijdens de zwangerschap.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore