Oproep Pieterburen

Laat zeehondenpups met rust: 'Mensen denken dat ze in nood zijn'

17 juni 2021 18:17
Twee van de onlangs opgevangen pups Beeld © Pieterburen

Houd minimaal dertig meter afstand van zeehonden. Die oproep doet zeehondencentrum Pieterburen. Bij de opvang zijn de afgelopen weken veertien zeehondenpups binnengekomen, waarvan vijf door ingrijpen van omstanders. Vaak denken mensen dat pups die in hun eentje liggen in nood zijn, terwijl dat niet het geval is.

Nu mensen massaal het strand opzoeken voor verkoeling, komt het vaker voor dat zij zeehondenpups aantreffen. In dit seizoen komen moeders met hun jongen vaak aan land. Soms laten zij hun pup achter om voedsel te zoeken. Dit kan tot wel acht uur duren, zonder nadelige gevolgen.

Onnodige zorgen

Sommige mensen vermoeden in zo'n geval onterecht dat het dier in de steek is gelaten en of in de problemen is gekomen. Als zij het jong vervolgens oppakken, kan dat ernstige gevolgen hebben: de pup kan zelfs verstoten worden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Reddingsteam vindt zeehondje op parkeerplaats: 'Van zijn pad af'

De afgelopen weken zijn zeker vijf jonge zeehonden onnodig bij Pieterburen terechtgekomen. Zo kwamen de medewerkers onlangs in actie bij een persoon die een pup anderhalf uur in de armen had genomen en ermee was weggelopen. De persoon was ervan overtuigd dat het dier het anders niet zou halen.

Door de duur en impact van de verstoring zat er niets anders op dan de zeehond mee te nemen naar Pieterburen. Daar bleek de pup gewoon gezond te zijn. Mogelijk had hij gewoon bij de moeder kunnen opgroeien.

Zeehondenakkoord

Ingrijpen als omstander is sinds 4 juni 2020 zelfs officieel verboden. Die datum ging het Zeehondenakkoord van kracht. Dit moet het onnodig opvangen van zeehonden voorkomen door te focussen op observatie en verplaatsing. Alleen gecertificeerde zeehondenwachters mogen actie ondernemen bij de vondst van een pup. De opvangcentra bepalen vervolgens of een zeehond wordt opgevangen.

Wat te doen?

Kom je zelf een zeehondenpup tegen en heb je het idee dat het foute boel is? Bel dan de zeehondenopvang of 114. In veel gevallen komt een zeehondenwachter vervolgens op locatie de situatie beoordelen. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore