EK voetbal

Voor de voetballeek: dit betekent de 5-3-2-opstelling van Oranje

17 juni 2021 16:36 Aangepast: 17 juni 2021 17:14
Verslaggever Lonneke Haveman legt vanavond alles uit over de 532-opstelling

We zijn er weer bij vanavond. De tweede wedstrijd van het EK voetbal speelt Nederland om negen uur tegen Oostenrijk in de Johan Cruijff Arena. Er zal gespeeld worden in de 5-3-2-opstelling. Die term vereist geen uitleg voor de echte fan, maar de leek snapt er geen bal van.

In aanloop naar de EK-wedstrijden is er veel te doen om de opstelling van het team. Oranje speelt vanavond, net als zondag, met een 5-3-2-systeem. Dat systeem is als volgt opgebouwd: de vijf staat voor de vijf verdedigers, de drie voor de middenvelders en de twee staat voor de twee aanvallers.

Dat lijkt misschien op een verdedigingssysteem, maar de twee buitenste verdedigers hebben zo'n goede conditie dat zij ook als middenvelder en als aanvaller kunnen spelen. Zij worden ook wel de 'wingbacks' genoemd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Goede generale: Nederlands elftal wint uitzwaaiwedstrijd tegen Georgië

"De vleugelverdedigers spelen heel hoog en aanvallend, bijna zo dat ze middenvelders zijn", vertelt Marcel Maijer, sportverslaggever bij het RTL Nieuws. De opstelling wordt daarom ook weleens 3-5-2 genoemd.

Dumfries was afgelopen zondag zo'n vleugelverdediger. Daardoor had hij meerdere kansen om te scoren. "Hij is heel duidelijk een speler met een loopvermogen die die rechterkant kan bestrijken. Daardoor zorg je wel voor meer verrassing bij de tegenpartij", zegt hij tegen EditieNL.

Kijken naar de ploeg

Deze opstelling is niet per se uniek, maar wel voor ons land. "We zijn een ploeg die normaal 4-3-3 speelt. Dat hebben we eigenlijk altijd gedaan."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

NPO verbetert 4K-uitzendingen EK voetbal na klachten

Waarom spelen we dan nu anders? "Dat heeft te maken met coach Frank de Boer, die kijkt naar de ploeg en naar de spelers zelf. Hij zegt: dit systeem past het best bij de spelers die ik tot mijn beschikking heb."

Kritiek

Toch kan het zo zijn dat de opstelling in de loop der tijd gaat veranderen. "De Boer bekijkt het per wedstrijd. Een ploeg moet het systeem dan wel goed beheersen. Als de tegenpartij doorheeft dat het niet soepel gaat, halen ze daar hun voordeel uit."

Voorafgaand aan het toernooi was er veel kritiek op het 5-3-2-systeem. "De transitie ging niet soepel. Afgelopen zondag ging het alweer een stuk beter. Je ziet nu ook de kritiek verstommen. Iedereen was sceptisch, maar ik begreep de filosofie erachter wel."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore