Alternatieven

Gebruikers VIVA-forum in zak en as: 'Waar moeten we heen?'

17 juni 2021 16:03 Aangepast: 17 juni 2021 16:24
Het VIVA-forum bestaat in z'n huidige vorm sinds 2004 Beeld © ANP

DPG Media trekt de stekker uit vrouwentijdschrift VIVA, zo werd gisteren bekendgemaakt. Het blad, onder andere bekend van de blootrubriek AnyBody, valt eind juli voor het laatst op de mat bij de abonnees. Ook voor het bijbehorende VIVA-forum valt het doek, en dat roept bij de gebruikers de nodige paniek op. Waar moeten zij heen?

Wat trek ik aan naar mijn eerste date? Hoe weet ik of het moederschap iets voor mij is? Welke koffiebonen zijn het lekkerst? Is het normaal dat mijn vriend porno kijkt? Wat moet ik aan met mijn zieke kat? Het zijn zomaar wat vragen waarover advies wordt gevraagd op het VIVA-forum. Sinds 2004 komen veel vrouwen – maar ook zeker mannen – hier samen om te kletsen over de meest uiteenlopende onderwerpen.

Steun en toeverlaat

Veel forumgebruikers beschouwen het platform als hun steun en toeverlaat, zo blijkt wel uit de reacties op het nieuws dat het forum – inclusief alle bestaande pagina's – van het internet verdwijnt. "Hier ben ik echt misselijk van", schrijft een gebruiker. "Godsamme, ik moet een leven gaan zoeken", aldus een ander.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Te weinig abonnees: vrouwenblad VIVA houdt er na 50 jaar mee op

Maar misschien wel de grootste zorg: waar moeten de forumgebruikers in de toekomst hun lief en leed delen? Kort nadat het nieuws naar buiten kwam, opende iemand 'Het grote Waar Verhuizen Wij Naartoe-topic', waarin inmiddels honderden gebruikers andere fora onder de loep nemen en discussiëren over waar zij met z'n allen naartoe zullen gaan. Maar geen van alle lijkt aan de eisen van de VIVA-forumgebruikers te voldoen. 

Inmiddels loopt het forum over van de topics – 'onderwerpen' in forumjargon – met polls en wanhoopskreten. Wat de volgende bestemming van de forumgebruikers gaat worden lijkt nog onbekend. "Het zou zo mooi zijn om het hele forum (en vooral de forummers) integraal over te hevelen", droomt iemand.

Crowdfunding

Verschillende gebruikers stellen zelfs voor het forum over te nemen. "Beste moderator, is het forum te koop? En zo ja, wat kost dat dan? Oprechte en serieuze vraag", schrijft iemand. "Ik denk dat we een crowdfunding kunnen starten om dit forum over te kopen." Daarop volgen veel positieve reacties van gebruikers die graag hun steentje bijdragen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Anne stond in VIVA-naaktrubriek Anybody: 'De blootfoto's gaven me een egoboost'

Ook is er iemand die oppert zelf een nieuw forum op te richten. "Ik heb ervaring met het opzetten en coderen van fora en websites en vind het ook niet erg om de hostingkosten et cetera zelf te betalen. Mijn man is webdesigner dus aan kennis geen gebrek." Sommige gebruikers lijken de moed echter al op te geven. "Deze sfeer ga je nergens anders vinden", schrijft iemand. "Ik val straks in een zwart gat." 

Reactie DPG Media

Volgens een woordvoerder van DPG Media is er vanuit het bedrijf geen sprake van een mogelijke doorstart van het forum. "We hebben meerdere scenario's bekeken en zijn tot de conclusie gekomen dat het hele merk VIVA stopt. Dus ook het forum."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore