Nieuwe omroepstem NS

Met een MRI-scan op zoek naar een betrouwbare stem: 'Het meet je emoties'

16 juni 2021 17:19 Aangepast: 17 juni 2021 10:24
Beeld ter illustratie Beeld © iStock

Je kunt hem vast wel dromen: de stem die omroept dat je trein niet rijdt. Dat zal snel veranderen, want de NS krijgt na 25 jaar een nieuwe omroepstem. Vanaf eind dit jaar is de stem van Karin van As te horen op alle stations in het land. Haar stem is gekozen omdat omdat ze volgens de NS 'warm, vriendelijk en betrouwbaar klinkt'. En dat is natuurlijk handig als je moet omroepen dat er vertraging is.

Om erachter te komen hoe mensen denken over de stem van Karin, is haar stemgeluid onderworpen aan een proef in een MRI-scan. Mensen kregen in de scan meerdere stemmen te horen en ondertussen werd gemeten welke emoties dat opriep.

MRI-scan

Tijdens een MRI-scan meet je aparte emoties heel erg goed. Of je de stem die je hoort betrouwbaar vindt bijvoorbeeld, of vertrouwd, zegt Martin de Munnik van onderzoeksbureau Neurensics. Bij de proef met de stem van Karin reageerden mensen positief. "Reizigers waarderen haar stem en vinden deze prettig klinken. Tot slot valt haar stem goed op, wat natuurlijk belangrijk is voor een omroepstem. Hoe laat je negatief nieuws goed landen? Daar moet de stem goed geschikt voor zijn", vertelt hij aan EditieNL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De eerste genderneutrale computerstem is ook beter te verstaan

Maar hoe krijg je een goede omroepstem? " Aansluiting vinden met je stem bij de doelgroep en het doel is belangrijk. De klankkleur en de emotie die eronder ligt met de boodschap moeten kloppen met elkaar. Voorop staat: de betrouwbaarheid in de stem en vriendelijkheid", vertelt presentatie- en stemtrainer Pauline van Aken aan EditieNL. Bovendien moet de stem rust uitstralen. "Je moet iemand voor je zien. Alsof je tegen iemand praat", benadrukt ze.

Wie waardeert wat?

Wij namen de proef op de som met vijf van onze eigen verslaggevers. Wie heeft de fijnste stem? "Als je drie verschillende dingen laat horen, dan verraadt je brein hoe je daarop emotioneel reageert", legt De Munnik uit. Het onderzoekje onder de redactie van EditieNL is overigens in tegenstelling tot het onderzoek naar de omroepstem niet representatief. De vijf stemmen zijn maar op twee personen getest.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Marieke Elsinga geconfronteerd met stemdubbelganger: 'Bizar'

De resultaten? De vrouwelijke verslaggevers scoren beter dan de mannelijke. Zo scoort Annemarie Landman op 'betrokkenheid' en piekt Steef van Stiphout juist op 'angst'. In het grafiekje is te zien dat de mannen, de rode en roze lijntjes, voornamelijk in het rode gedeelte scoren. Terwijl de vrouwen voornamelijk in groen en blauw pieken: de positieve emoties. In de uitzending van EditieNL hoor je meer over deze test.

De resultaten van ons proefje met vijf verslaggevers De resultaten van ons proefje met vijf verslaggevers

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore